Πόσο θα κοστίσουν στην Ελλάδα τα γερμανικά τεθωρακισμένα;

15:28 2/6/2022 - Πηγή: Reporter

«Η Ελλάδα θα προμηθεύσει τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία και ως αντάλλαγμα θα λάβει σύγχρονα τεθωρακισμένα Marder από τη Γερμανία. Με αυτό το τρόπο η Αθήνα ελπίζει σε μεγαλύτερη στήριξη του Βερολίνου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, γράφει η ιστοσελίδα του Spiegel με τίτλο «Γιατί η Αθήνα υποκύπτει

στις πιέσεις του Βερολίνου».

H ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού παρατηρεί, σύμφωνα με την DW: «Τον Απρίλιο η Ελλάδα ισχυρίζονταν ότι εκτός από σχετικά μικρές ποσότητες πολεμοφοδίων και κατασχεμένα καλάσνικοφ δεν θα σταλεί επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ουάσιγκτον και Βερολίνο άσκησαν ωστόσο πιέσεις στην Αθήνα να κάνει περισσότερα. Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους καλύτερα εξοπλισμένους στρατούς στην ΕΕ», επισημαίνει το Spiegel Online.

Μένει το ερώτημα γιατί η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε με καθυστέρηση τη συμφωνία με τη Γερμανία. Η Ελλάδα δαπανά δυσανάλογα πολλά χρήματα για την άμυνα. Περίπου το 3,6% του ΑΕΠ, την στιγμή που εξακολουθεί να έχει τεράστιο χρέος. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός αυξάνεται σημαντικά. Οι πολίτες διερωτώνται: πόσο θα κοστίσουν τα γερμανικά τεθωρακισμένα; Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ένα υψηλό τίμημα και προβλέπουν ισχυρότερες διασυνδέσεις με την γερμανική αμυντική βιομηχανία. Η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει την αγορά αεροσκαφών Rafale και φρεγατών Belhara και δρομολογεί τώρα την αγορά αμερικανικών μαχητικών F-35.

Εύλογα πολλοί Έλληνες ανησυχούν για τις εν λόγω αγορές. Και δεν είναι μόνο οι φόβοι για δωροδοκίες σε πολιτικούς, αλλά και η ανησυχία ότι οι αγορές οπλικών συστημάτων ενδέχεται να γίνουν κυρίως για πολιτικούς και όχι για στρατιωτικούς λόγους. Σε πολλούς Έλληνες δεν θα αρέσει η νέα συμφωνία με τη Γερμανία. “Άλλο είναι να υποστηρίζεις την Ουκρανία και άλλο να διακόπτεις τους δεσμούς με τη Ρωσία και να αντιμετωπίζεις το ενδεχόμενο αντιποίνων", λέει η Αθηνά Νικολοπούλου, υπάλληλος σε κατάστημα λιανικής στο κέντρο της Αθήνας. "Δεν νομίζετε ότι οι Ρώσοι θα κλείσουν τη στρόφιγγα ή θα μας βομβαρδίσουν;" ρωτά.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του Μαρτίου δείχνει ότι, περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να στείλει αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. .

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη ενδέχεται να της στοιχίσει ακριβά στις κάλπες. Κυκλοφορούν πολλά σενάρια ότι οι ελληνικές εκλογές θα γίνουν πρόωρα και μάλιστα ήδη το φθινόπωρο».

ΕΛΛΑΔΑΓερμανίατεθωρακισμένα
Keywords
Τυχαία Θέματα