Πόσο και πού συναίνεσαν τα κόμματα την τελευταία τετραετία (πίνακες)

Μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών και την ολοκλήρωση της 18ης Κοινοβουλευτικής Περιόδου του 2019-2023, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών δημοσιεύει για έκτη φορά τον Δείκτη Νομοθετικής Συναίνεσης, που εξετάζει το κατά πόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης συναινούν, ψηφίζοντας υπέρ επί της αρχής στο νομοθετική έργο της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η μελέτη αφενός καταγράφει τον βαθμό συναίνεσης ή ρήξης εντός του κομματικού συστήματος, και αφετέρου ελέγχει τις τοποθετήσεις των κομμάτων επί συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής σε βάθος χρόνου.

Κατ’ επέκταση, ανιχνεύει

τον βαθμό προγραμματικής ή και ιδεολογικής σύγκλισης ή απόκλισης των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία.

Βασικά πορίσματα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα βασικά πορίσματα του Δείκτη για την κοινοβουλευτική περίοδο Ιουλίου 2019 – Απριλίου 2023:

Τα ποσοστά υπερψήφισης των κυβερνητικών νομοσχεδίων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ως εξής:

- ΣΥΡΙΖΑ 20,1%.
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 49,4%.
- ΚΚΕ 0,4%.
- Ελληνική Λύση 14,1%.
- ΜέΡΑ25 4,1%.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέγραψαν φθίνουσα νομοθετική συναίνεση από το 2019 στο 2023. Συγκεκριμένα τα ποσοστά υπερψήφισης των κυβερνητικών νομοσχεδίων εξελίχθηκαν ως εξής:

Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και έως το τέλος του 2022 (Αύγουστος – Δεκέμβριος 2022), το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε το 44% των νομοσχεδίων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καταγράφοντας μείωση της τάξεως των 9 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το ποσοστό υπερψήφισης κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022. Η μεγαλύτερη νομοθετική συναίνεση της περιόδου καταγράφηκε σε νομοσχέδια και διεθνείς συμβάσεις που αφορούν την Εθνική Άμυνα & την Εξωτερική Πολιτική, ενώ η μικρότερη σε νομοσχέδια που αφορούν την Παιδεία.κόμματαΒουλήΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα