UBS: Tα θετικά μηνύματα από επαφές με τραπεζίτες στην Αθήνα

Συναντήσεις και επαφές με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά και άλλων εισηγμένων εταιρειών πραγματοποιήσαν στην Αθήνα οι τραπεζικοί αναλυτές της UBS.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, το θετικό κλίμα στην Αθήνα ήταν δύσκολο να αγνοηθεί,

με ο ασυνήθιστα πολυσύχναστο αεροδρόμιο (για την εποχή του χρόνου) καθώς οι επισκέπτες από το εξωτερικό που κατευθύνθηκαν για κρουαζιέρες στα νησιά γέμιζαν τα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, υποστηρίζοντας αυτό το ευνοϊκό κλίμα.

Όσον αφορά στις τράπεζες, η UBS αναφέρει ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η διψήφια αύξηση των εταιρικών δανείων, οι χαμηλές μεταβολές (beta) των καταθέσεων και τα μερίσματα από τα κέρδη του 2023.

Οι διοικητικές ομάδες επανέλαβαν τις προσδοκίες τους για διψήφια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων. Η στροφή από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι αργή, επομένως και οι προβλέψεις όλων των τραπεζών για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) φαίνονται επίσης συντηρητικές ή ακόμη και πολύ συντηρητικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη και το χαμηλό κόστος των καταθέσεων.

Όπως αναφέρει ο Mate Nemes, αν και το guidance για το κόστος κινδύνου από τις τράπεζες υποθέτουν μια αύξηση σε ετήσια βάση (καθώς τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια αναμένεται να οδηγήσουν σε ακαθάριστες εισροές), μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού.

Η τακτική εξυπηρέτηση δανείων (curings), οι εισπράξεις και οι πλειστηριασμοί θα βρεθούν στο επίκεντρο φέτος, αλλά επιλεγμένες συναλλαγές τιτλοποίησης εξακολουθούν να βρίσκονται στο πεδίο εφαρμογής (όπως π.χ. το Sunrise 3 για την Τράπεζα Πειραιώς)», εξηγεί η UBS.

Οι κίνδυνοι

Το επόμενο ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι η επαναφορά των μερισμάτων, για την οποία οι τράπεζες βρίσκονται σε έναν διάλογο με τον SSM, με την ποιοτική αξιολόγηση να φαίνεται να είναι η βασική αβεβαιότητα, καθώς οι αντικειμενικές (ποσοτικές) προϋποθέσεις έχουν ήδη εκπληρωθεί ή θα εκπληρωθούν, σύμφωνα με τη UBS.

Καταλήγοντας, η UBS σημειώνει πως και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι συστημικές και εκτεθειμένες σε ένα ευρύ φάσμα κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων του μακροοικονομικού σκηνικού και της πολιτικής, ιδίως στον αντίκτυπό τους στα επιτόκια, τον πληθωρισμό, την αύξηση του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη δημοσιονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, την πορεία της νομισματικής πολιτικής και τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας.

UBSΑθήναΤΡΑΠΕΖΕΣΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα