Πόσο έχει...συνέλθει η παγκόσμια οικονομία απ'το «χτύπημα» του κορονοϊού; (γραφήματα)

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν, τα ταξίδια σταμάτησαν και τα ποσοστά ανεργίας εκτοξεύτηκαν όταν ο κορoνοϊός μπήκε δυναμικά στη ζωή μας στις αρχές του 2020.

Πλέον, βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης. Οι χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν και ξεπέρασαν γρήγορα τα επίπεδα του 2019, ενώ η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, αν και ο ρυθμός ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και τη βιομηχανία.

Δύο χρόνια αφότου ο ΠΟΥ κήρυξε τον Covid-19 ως πανδημία, το CNBC

αναλύει με πέντε γραφήματα κατά πόσο η παγκόσμια οικονομία έχει ανακάμψει.

Ζήτηση πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε ανοδική τροχιά από τις αρχές του 2020 ως αντίδραση τόσο στους παράγοντες ζήτησης όσο και στην προσφορά.

Η ζήτηση αρχικά μειώθηκε δραματικά, καθώς τέθηκαν σε ισχύ τα lockdown, αλλά αργότερα επανήλθε, προκαλώντας ανησυχίες για την προσφορά το 2021.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 100,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2019 και δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει δημιουργήσει ξανά χάος στην αγορά πετρελαίου, με ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο να ανακοινώνουν εμπάργκο στο ρωσικό αργό.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να μειώσουν τη ζήτηση, αν και αυτό πλέον δεν θα σχετίζεται με την πανδημία.

Σύμφωνα με το διάγραμμα του CNBC, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Χωρητικότητα αεροπορικών θέσεων

Η ταξιδιωτική βιομηχανία επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία, καθώς πολλές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους και ενθάρρυναν τους κατοίκους να μείνουν σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η εβδομαδιαία χωρητικότητα των θέσεων μειώθηκε δραστικά πριν ανακάμψει, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον μέσο όρο του 2019, σύμφωνα με τον παγκόσμιο πάροχο ταξιδιωτικών δεδομένων OAG.

«Οι παγκόσμιες εβδομαδιαίες θέσεις θα είναι 82 εκατομμύρια και η συνολική χωρητικότητα θα βρίσκεται στο 23% κάτω από την ίδια εβδομάδα του 2019», ανέφερε η εταιρεία σε ενημέρωση στις 7 Μαρτίου.

Η χωρητικότητα αναμένεται να φτάσει τις 100 εκατομμύρια θέσεις την εβδομάδα μέχρι τα μέσα Μαΐου, πρόσθεσε η OAG.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNBC, η μέση εβδομαδιαία χωρητικότητα θέσεων το 2019 ήταν 110.716.079.

Ανεργία

Τα μέτρα lockdown οδήγησαν σε απώλειες θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 14,7%, ποσοστό-ρεκόρ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν επίσης σε άλλες χώρες, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση ειδικά στο ξεκίνημα της πανδημίας.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του Δεκεμβρίου 2019 ως σημείο αναφοράς, τα ποσοστά ανεργίας στην Κίνα και τη Γερμανία έχουν επιστρέψει λίγο πολύ στα προ κορονοϊού επίπεδα. Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναφέρουν ελαφρώς αυξημένα ποσοστά ανεργίας.

Επιτόκια

Οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια το 2020 για να στηρίξουν την οικονομία καθώς εξαπλωνόταν ο κορονοϊός.

Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νότια Κορέα έχουν έκτοτε αυξήσει τα επιτόκια και η Federal Reserve αναμένεται να το πράξει στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο.

Ωστόσο, τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που ήταν πριν από το χτύπημα της πανδημίας.

Δημόσιο χρέος

Οι κυβερνήσεις ξόδεψαν περισσότερα για να προστατεύσουν την οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ακόμα παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την εικόνα τους πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑπανδημία
Keywords
Τυχαία Θέματα