Πώς θα επηρεάσει η επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα

Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αυξάνονται οι πιθανότητες να αναβαθμιστεί η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα το β΄ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με όσα σημειώνει η Société Générale.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος τονίζει σε νέα του ανάλυση, ότι στις 25 Ιουνίου το κυβερνών κόμμα Νέα Δημοκρατία

κέρδισε περίπου το 40,6% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, γεγονός που εξασφαλίζει πλειοψηφία με περίπου 158 από τις 300 έδρες στο κοινοβούλιο.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το 10ετές spread του ελληνικού έναντι του ιταλικού ομολόγου είχε ήδη μειωθεί από περίπου -25 μ.β. σε -50 μ.β. μετά τη νίκη της ΝΔ στον πρώτο γύρο των εκλογών. Τώρα, το spread διαπραγματεύεται γύρω στις -40 μ.β., που είναι πολύ χαμηλότερο από το προεκλογικό επίπεδο και πιθανότατα ήδη τιμολογεί μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P ή τη Fitch σε επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος πιστεύει ότι το spread θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω στις -50 μονάδες βάσεις.

Οι επόμενες αξιολογήσεις είναι στις 20 Οκτωβρίου από την S&P (ΒΒ+ θετική) και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch (ΒΒ+ σταθερή). Τώρα με την εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας, η Societe Generale θεωρεί ότι είναι πιθανή η αναβάθμιση από BB+ σε BBB- στις 20 Οκτωβρίου από την S&P.

Η επιρροή στα ομόλογα

Σύμφωνα με τον οίκο, υπάρχουν δύο κανάλια μέσω των οποίων η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση των ελληνικών ομολόγων.

Αρχικά, η δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από οποιονδήποτε από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης θα προκρίνει τα GGB για τους περισσότερους δείκτες κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης και τα αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες θα πρέπει να συμπεριλάβουν GGB στο χαρτοφυλάκιό τους για να καλύψουν την απόδοση του δείκτη.

Εξετάζοντας τα 106 αμοιβαία κεφάλαια κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ στο Bloomberg η δυνητική εισροή στις αγορές GGB θα είναι μόλις 650 εκατ. ευρώ, ένα μικρό μέγεθος σε σύγκριση με τα 81 δισ. ευρώ που εκκρεμούν σε GGB.

Επίσης, η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα GGB και την προθυμία διακράτησης τους. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τους ξένους επενδυτές. Το 2012, οι ξένοι επενδυτές κατείχαν κάποτε το 80% των GGB που βρίσκονταν σε ελεύθερη κυκλοφορία, αλλά ο αριθμός αυτός είχε συρρικνωθεί στο 19% μέχρι το τέλος του 2022 και οι εγχώριες τράπεζες έχουν γίνει οι κύριοι κάτοχοι GGB.

Societe GeneraleΕΛΛΑΔΑεπενδυτική βαθμίδαΟΜΟΛΟΓΑ
Keywords
Αναζητήσεις
pos-tha-epireasei-i-ependytiki-vathmida-ta-ellinika-omologa.htm
Τυχαία Θέματα