Προς τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο απωλειών το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (30/6), με τον «μαύρο χρυσό» να βρίσκεται σε τροχιά για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο απωλειών εν μέσω ανησυχιών για την υποτονική παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση καυσίμων.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, βρίσκονται σε τροχιά πτώσης 6% για το τρίμηνο έως το τέλος Ιουνίου. Οι τιμές είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών.

Οι

πληθωριστικές πιέσεις και τα αυξανόμενα επιτόκια σε βασικές οικονομίες και η βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της κινεζικής μεταποίησης και κατανάλωσης έχουν επηρεάσει τις αγορές τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, τα σημάδια ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ και η απότομη πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα πρόσφεραν υποστήριξη.

Τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, επιπλέον της ευρύτερης συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ για περιορισμό της προσφοράς έως το 2024, προσφέρουν περαιτέρω υποστήριξη.

«Παρά τις ανακοινώσεις για δύο νέους γύρους περικοπών από τον ΟΠΕΚ+/Σαουδική Αραβία, οι τιμές του αργού έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς η αγορά οδηγείται λιγότερο από θεμελιώδη μεγέθη και περισσότερο από μακροοικονομικές ανησυχίες», ανέφεραν οι αναλυτές της HSBC.

«Πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει για μέρος του καλοκαιριού, αν και το βαθύ έλλειμμα περίπου 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών που προβλέπεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα συμβάλει στην τόνωση κάποιας ανοδικής δυναμικής των τιμών», συμπλήρωσαν.

Εν τω μεταξύ, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε σε 2,0% ετησίως από το ρυθμό 1,3% που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να συνεχίσει την εκστρατεία της για την αύξηση των επιτοκίων μετά από ένα διάλειμμα νωρίτερα μέσα στον μήνα, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ μετά από μια νέα σειρά ισχυρότερων από το αναμενόμενο οικονομικών στοιχείων.

Τα στοιχεία για τον αριθμό των εξέδρων άντλησης πετρελαίου των ΗΠΑ, δείκτης μελλοντικής προσφοράς, θα δημοσιοποιηθούν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,13% στα 69,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,05% στα 74,47 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,830% στα 36,335 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,23% στα 1.913,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,71% στα 22,43 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,45% στα 3,716 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0852 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,29% στο 1,2649 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,42% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8578 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόΠΕΤΡΕΛΑΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
pros-tetarto-synechomeno-trimino-apoleion-to-petrelaio-anevainei-to-fysiko-aerio.htm
Τυχαία Θέματα