Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά – Τι ισχύει με τα τεστ

09:08 9/7/2021 - Πηγή: Reporter

Παρά τις φημολογούμενες αλλαγές στο καθεστώς των ταξιδιών από τα νησιά προς την ενδοχώρα, οι κυβερνητικές οδηγίες παρουσιάστηκαν απαράλλακτες ως προς το υπάρχον πλαίσιο.

Έτσι, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν στη χθεσινή ενήμερωση για την πορεία της πανδημίας, προκειμένου να επισκεφθείτε τα νησιωτική Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

Για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, απαιτούνται:

Για τους ενήλικες:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR

τις τελευταίες 72 ώρες ή

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Οι ανήλικοι 12-17 ετών πρέπει να έχουν υποβληθεί σε οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου και του self test.

Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς.

Κατά την επιστροφή από τα νησιά συστήνεται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι επιβάτες θα πρέπει, επομένως, να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών, θα γίνονται δεκτές.

Τα παραπάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Ενώ, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οποιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Αναφορικά με τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Βέβαια, θεμιτή είναι η διενέργεια self test.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

ΝΗΣΙΑταξίδιαπανδημία
Keywords
Τυχαία Θέματα