Πώς η διαφημιστική αγορά φέρνει τη ρήξη μεταξύ Facebook- Apple

Μια νέα λειτουργία εισάγεται σε iPhone και iPad αυτήν την εβδομάδα, η οποία προκαλεί τεράστια ρήξη ανάμεσα στην Apple και την Facebook. Πρόκειται για την επιλογή των χρηστών να αρνούνται τη συλλογή των δεδομένων τους από εφαρμογές.

Η Facebook

αντλώντας κέρδη από τη χρήση των δεδομένων και τις διαφημίσεις που παράγονται από αυτά, φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πλήγμα στο επιχειρηματικό της μοντέλο.

Περι τίνος πρόκειται όμως;

Η νέα λειτουργία εστιάζει σε ένα μοναδικό αναγνωριστικό συσκευής σε κάθε iPhone και iPad, που ονομάζεται IDFA (αναγνωριστικό για διαφημιζόμενους). Οι εταιρείες που πωλούν διαφημίσεις για κινητές συσκευές, συμπεριλαμβανομένου του Facebook, χρησιμοποιούν αυτό το IDFA και στοχεύουν διαφημίσεις, εκτιμώντας, παράλληλα, την αποτελεσματικότητά τους.

Το IDFA μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλη τεχνολογία, όπως τα pixel παρακολούθησης του Facebook ή τα cookies παρακολούθησης, τα οποία ακολουθούν τους χρήστες στο web, προκειμένου να μάθουν ακόμη περισσότερα για αυτούς.

Όμως, όταν το iOS 14.5, παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα, η νέα Δυνατότητα Διαφάνειας Παρακολούθησης Εφαρμογών θα είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Θα αναγκάσει τους προγραμματιστές εφαρμογών, έτσι, να ζητήσουν ρητά άδεια από τους χρήστες για να χρησιμοποιήσουν αυτό το IDFA.

Τόσο οι έρευνες, όσο και το ίδιο το Facebook υποδεικνύουν πως το ποσοστό αρνητικών απαντήσεων μπορεί να αγγίξει το 80%.

Γιατί, όμως, η Apple το κάνει αυτό;

Η Apple έχει ελάχιστο ενδιαφέρον για τα δεδομένα των πελατών της, καθώς κερδίζει χρήματα από την πώληση συσκευών και αγορών εντός εφαρμογής και όχι από διαφημίσεις. Επιπλέον, πάντα προωθούσε τη δράση της ως εταιρεία που πρωτίστως προστάτευε της ιδιωτική ζωή.

Το 2010, ο συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, αναγνώρισε ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για το πόσα δεδομένα μοιράστηκαν, αλλά δήλωσε ότι πρέπει πάντα να ενημερώνονται για τον τρόπο χρήσης τους. «Το απόρρητο σημαίνει ότι οι άνθρωποι ξέρουν για τι κάνουν εγγραφή, στα απλά αγγλικά και επανειλημμένα ... ρωτήστε τους, ρωτήστε τους κάθε φορά», είχε είπε.

Προσφάτως, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Κουκ, ανέφερε ότι «Εάν μια επιχείρηση βασίζεται στην παραπλάνηση των χρηστών, στην εκμετάλλευση δεδομένων, σε επιλογές που δεν είναι καθόλου επιλογές, δεν αξίζει τον έπαινο μας. Αξίζει τη μεταρρύθμιση».

Η Apple δημιουργεί ιδιωτικότητα στα συστήματά της. Το πρόγραμμα περιήγησής του Safari αποκλείει ήδη cookies τρίτων από προεπιλογή και πέρυσι η Apple ανάγκασε τους παρόχους εφαρμογών στο iOS να εξηγήσουν στις καταχωρίσεις του App Store ποια δεδομένα συλλέγουν.

Το Facebook προειδοποίησε ότι η ενημέρωση της εφαρμογής θα μπορούσε να μειώσει τα χρήματα που κερδίζει μέσω του δικτύου διαφημίσεών στο 50%, πλήττοντας κυρίως τις μικρότερες επιχειρήσεις. Ενώ, υποστηρίζει ότι η κοινή χρήση δεδομένων με διαφημιζόμενους είναι το κλειδί για την παροχή «καλύτερων εμπειριών» στους χρήστες.

Λέει, επίσης, ότι η Apple είναι υποκριτική, επειδή θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να στραφούν σε συνδρομές και άλλες πληρωμές εντός εφαρμογής για έσοδα, από τις οποίες η Apple παίρνει μερίδιο.

Όπως συμβαίνει συχνά σε καταστάσεις πίεσης, η Facebook έχει επιθετικές δημόσιες σχέσεις. Εξέδωσε διαφημίσεις σε εθνικές εφημερίδες τον Δεκέμβριο, με μικρές επιχειρήσεις να μιλούν για το πώς επέζησαν από την πανδημία χάρη σε στοχευμένες διαφημίσεις.

Στο τελευταίο του ιστολόγιο, το Facebook φάνηκε να αποδέχεται τις αλλαγές και να υπόσχεται «νέες εμπειρίες διαφημιστών και πρωτόκολλα μέτρησης». Παραδέχθηκε ότι οι τρόποι με τους οποίους οι ψηφιακοί διαφημιστές συλλέγουν και χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που απαιτούνται πρέπει να «εξελιχθούν» σε τρόπους που θα βασίζονται σε «λιγότερα δεδομένα»

Πως μας επηρεάζει αυτό;

Τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πόσο μεγάλο και περίπλοκο είναι το οικοσύστημα γύρω από ιστότοπους, εφαρμογές και εταιρείες κοινωνικών μέσων.

Ακολουθούν ορισμένα σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη:

-Η μέση εφαρμογή περιλαμβάνει έξι ανιχνευτές τρίτων παραγόντων που είναι εκεί αποκλειστικά για τη συλλογή και κοινή χρήση των δεδομένων σας στο διαδίκτυο, σύμφωνα με μια έκθεση που ανατέθηκε από την Apple.

-Ορισμένες εφαρμογές ζητούν πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα από αυτά που απαιτούνται για την παροχή της υπηρεσίας τους. Το TikTok, για παράδειγμα, μήνυσε από τον πρώην επίτροπο παιδιών της Αγγλίας για τη συλλογή μεγάλων ποσοτήτων παιδικών δεδομένων. -Το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου ερευνά την υποβολή προσφορών σε πραγματικό χρόνο - την καθημερινή αυτόματη τοποθέτηση δισεκατομμυρίων στοχευμένων διαδικτυακών διαφημίσεων σε ιστοσελίδες και εφαρμογές. -Κάθε «μεσίτης δεδομένων» εκτιμάται ότι έχει στην κατοχή του δεδομένα έως και 700 εκατομμύρια καταναλωτών, σύμφωνα με ερευνητικούς συμβούλους Cracked Labs.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έρχεται η αλλαγή, ακόμη και χωρίς την ενημέρωση του iOS.

Ο σύμβουλος τεχνολογίας Max Kalmykov έγραψε στο Medium ότι οι διαφημιστές έπρεπε να «προετοιμαστούν για την επόμενη εποχή της ψηφιακής διαφήμισης που εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικής ζωής».

Η τοποθέτηση διαφημίσεων σε podcast ή μέσω influencer θα ήταν ένας άλλος μη παρεμβατικός τρόπος διαφήμισης, πρότεινε ο ίδιος.

Παράλληλα, η Apple αναφέρει ότι υποστηρίζει τη βιομηχανία διαφημίσεων και έχει εισάγει νέα δωρεάν εργαλεία που επιτρέπουν στους διαφημιζόμενους να γνωρίζουν πόσο επιτυχημένη ήταν μια καμπάνια, χωρίς να αποκαλύπτονται ταυτότητες μεμονωμένων χρηστών.

διαφημιστική αγοράFACEBOOKApple
Keywords
Τυχαία Θέματα