Ρυθμίσεις οφειλών: Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για οικονομία και επιχειρήσεις

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε το Γραφείο Προύπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με αιχμή το ιδιωτικό χρέος. Σε έκθεσή του σημειώνει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα εισοδήματος είναι αναμενόμενο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις τρέχουσες και τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, ο δημόσιος τομέας ίσως χρειαστεί να τους παρέχει πρόσθετη οικονομική στήριξη,

αφενός για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και αφετέρου για να διευκολύνει τη μετάβασή τους σε πιο παραγωγικούς κλάδους και δραστηριότητες. Επομένως, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στη διαδικασία αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Να σημειωθεί ότι αυξημένο κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 εμφανίζεται το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Απριλίου του 2021 προς την εφορία με βάση τα όσα καταγράφει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Αυτήν την πρόκληση καλείται να διαχειριστεί κατά μείζονα λόγο το οικονομικό επιτελείο καθώς το βουνό χρεών μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις στο μέτωπο τόσο της ανεργίας «(με λουκέτα) αλλά και της κοινωνικής συνοχής.

Και μπορεί να καταγράφεται αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον πλούτο και τη διάχυσή του, ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι οι παραπάνω μονάδες στο ΑΕΠ θα οδηγήσουν σε αναλογική διάχυση εισοδήματος σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το όλο θέμα να τεθεί τους θεσμούς στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, καθώς το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να βελτιώσει τις υφιστάμενες προβλέψεις και οι δόσεις να φτάσουν στις 60 ή τις 72 και ει δυνατόν να καλυφθούν όλα τα χρέη που γεννήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας όπως π.χ. ο φόρος εισοδήματος του 2020.

Άλλωστε η αποπληρωμή των χρεών που γέννησε η πανδημία αλλά και των άλλων υποχρεώσεων όπως η επιστροφή των «Επιστρεπτέων Προκαταβολών» είναι ένα συστημικό πρόβλημα ειδικά για ΜμΕ και για αδύναμα νοικοκυριά.

Το κλίμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εκδήλωση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης από τη ΝΔ, ο Πέτρος Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Εύα Καϊλή από το Κίνημα Αλλαγής, μίλησαν για το κλίμα που επικρατεί στο Ευρωκοινοβούλιο, τις κινήσεις που έκανε η ΕΕ για να στηρίξει τις οικονομίες των κρατών-μελών και για τα όσα σχεδιάζονται από εδώ και πέρα ώστε να επιλυθούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που απασχολούν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως τα εκατομμύρια των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, αυτή η κρίση δεν είχε καμία σχέση με προηγούμενες, καθώς ήταν απόρροια της πανδημίας και η Ευρώπη κινήθηκε γρήγορα, λαμβάνοντας μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Ο κ. Μεϊμαράκης αποκάλυψε ότι σημαντικός αριθμός ευρωβουλευτών αναγνωρίζει την ανάγκη διαγραφής ποσοστού των οφειλών και αναμένεται να μελετηθούν σε βάθος τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, προκειμένου να αποφασισθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. «Αν δεν δοθούν χρήματα, αν δεν υπάρξουν διαγραφές οφειλών, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα», τόνισε συγκεκριμένα ευρωβουλευτής της ΝΔ και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι σε επόμενο ταξίδι αντιπροσωπείας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στις Βρυξέλλες, θα φέρει σε επαφή τη διοίκηση με γενικούς διευθυντές αρμόδιων τμημάτων, ώστε το επιμελητήριο να προωθήσει θέματα σχετικά με την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε ότι πλέον έχει ξεπεραστεί η άποψη της ακραίας λιτότητας και ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει σχεδιαστεί για να βάλει την οικονομία και την κοινωνία σε μία διαφορετική βάση από αυτήν που ήταν μέχρι σήμερα. «Να πάμε σε διαφορετικό οικονομικό σύστημα που θα έχει προτεραιότητα ο άνθρωπος», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμπλήρωσε ότι το ελληνικό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η κ. Καϊλή χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως «ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ», αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν για την επιχειρηματικότητα, τόνισε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, κάνοντας λόγο για «κούρεμα» μέρους του ιδιωτικού χρέους, μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ σχετικά με το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα» η κ. Καϊλή υποστήριξε ότι πρέπει να διορθωθούν κάποια πράγματα στο ελληνικό σχέδιο και να στηριχθούν περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εστίασε, κυρίως, στην ανάγκη διαγραφής των οφειλών που «γεννήθηκαν» εν μέσω της πανδημίας, αλλά και στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Ως επιμελητήριο είχαμε τονίσει -κάτι που κάνουμε και σήμερα- ότι επί της ουσίας είναι μονόδρομος η λύση της διαγραφής οφειλών, καθώς δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να μπορέσουν οι υπόχρεοι να πληρώσουν χρέη σχεδόν ενάμιση χρόνου σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ενοίκια, προμήθειες», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα συνοχής αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. «Διακυβεύεται το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πανευρωπαϊκά», υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Γιώργο Αλεξάκης

ρυθμίσειςοφειλέςΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα