Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν τη Δευτέρα- Πώς θα λειτουργήσει η αγορά

19:12 2/5/2020 - Πηγή: Reporter

Τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων και υπηρεσιών που ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαΐου παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου που ανοίγουν είναι τα εξής:

- Βιβλιοπωλεία, γραφικής ύλης, πώλησης εφημερίδων

- Υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού για υπολογιστές

- Τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού

- Αθλητικού εξοπλισμού

- ΚΤΕΟ

- Ανθοπωλεία

- Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής

- Τσαγκαράδικα

-

Οπτικών και ακουστικών βαρηκοΐας.

Σημειώνεται ότι σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής που παρέχουν υπηρεσίες μασάζ, πιλάτες και personal training δεν επιτρέπεται να επαναλειτουργήσουν.

Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να δοθεί προσοχή στην αναλογία τετραγωνικών μέτρων με τους παρευρισκόμενους, στις αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων, στην ύπαρξη καταλόγου με ραντεβού και στην τήρηση μέτρων προστασίας, όσον αφορά τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.

Για τις παραβάσεις των παραπάνω θα υπάρχουν κυρώσεις, ενώ σε λειτουργία είναι και η γραμμή 1520 για καταγγελίες μη τήρησης των μέτρων και για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ωράριο

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, νέο διευρυμένο ωράριο από τις 7 πρωί έως τις 10 το βράδυ προτείνεται για τις καθημερινές σε κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ για τα Σάββατα.

Τα καταστήματα τροφίμων θα συνεχίσουν να λειτουργούν από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ τα Σάββατα μέχρι τις 9 Μαΐου.

Οι θέσεις εργασίας πρέπει να έχουν δύο μέτρα απόσταση τουλάχιστον μεταξύ τους ενώ η χρήση μάσκας για τους υπαλλήλους είναι υποχρεωτική, ενώ όσον αφορά τη χρήση μάσκας το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα τροφίμων.

Μέτρα - ΠΝΠ

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε σήμερα τονίζεται πως για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του Covid-19:

«Είναι δυνατόν, να προβλέπονται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, στο σύνολο ή σε μέρος της Επικράτειας, σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή και κατηγορίες αυτών, καθώς και σε οποιουσδήποτε άλλους, δημόσιους και ιδιωτικούς, χώρους συνάθροισης κοινού:

α) υποχρεωτική χρήση μάσκας,

β) μέτρα τήρησης μέγιστης αναλογίας ατόμων ανά ορισμένη επιφάνεια και ελάχιστης απόστασης μεταξύ τους,

γ) μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας,

δ) ειδικοί κανόνες λειτουργίας».
Επίσης με βάση τα όσα αναφέρονται στην ΠΝΠ, στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τα μέτρα, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 150 έως 5.000 ευρώ.

Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες.

Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή του διοικητικού προστίμου της είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.)».

Διαβάστε επίσης:Αναστολή λειτουργίας μόνο για τα τμήματα των επιχειρήσεων λόγω κορονοϊούΥπουργείο Ανάπτυξης & ΕπενδύσεωνΝικός Παπαθανάσηςεπανεκκίνηση οικονομίαςκορονοιόςΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα