Ποια επαγγέλματα εισέρχονται στη λίστα του ΥΠΟΙΚ για οικονομική στήριξη

Δεν έχει τέλος η λίστα επιχειρήσεων που βλέπουν το τζίρο τους να κατακρημνίζεται εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού. Μάλιστα «κατά ριπάς» έρχονται σχετικά αιτήματα στο υπ. Οικονομικών για ένταξη στην περίμετρο προστασίας κι άλλων επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) έχουν ενταχθεί 600.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της, δεν υπάρχει κλάδος που να μην πλήττεται με έναν πυρήνων επιπλέον 300.000 επιχειρήσεων να είναι στο «κόκκινο». Οι μόνοι κλάδοι, που ίσως έχουν πάρει ανάσες,

είναι τα σούπερ μάρκετ και οι βιομηχανίες, που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Στο ειδικό διαχειριστικό κέντρο του υπ. Οικονομικών προσπαθούν να ιεραρχήσουν τις σχετικές ανάγκες και να εντάξουν σταδιακά στην «περίμετρο» όσους είναι στην πρώτη γραμμή της κρίσης. Έτσι βάζουν κάτω μια σύγκριση τζίρου σε σχέση με πέρυσι, το βαθμό διασύνδεσης με κλάδους που έχουν βάλει λουκέτο, τις συντελούμενες ψηφιακές συναλλαγές ώστε να δουν πώς θα εντάξουν κι άλλες επιχειρήσεις σε διαδικασία στήριξης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί νέος γύρος με εκατοντάδες νέους ΚΑΔ μεταξύ των οποίων θα είναι και δευτερεύοντες που μέχρι σήμερα έχουν μείνει εκτός λίστας

«Δύο πράγματα θα γίνουν, διεύρυνση της παραμέτρου με τη μορφή κωδικού αριθμού δραστηριότητας και στη συνέχεια εξατομικευμένη αντιμετώπιση επιχειρήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Μega ο Υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Σταδιακά αυτοί που αδικούνται περισσότερο στην πρώτη φάση θα ενισχύονται περισσότερο στη δεύτερη», κατέληξε. Παράλληλα, τόνισε ότι το νέο μέτρο θα ισχύσει από τις επόμενες μέρες και θα γίνει η κατάλληλη πληροφόρηση σε εκείνους που θέλουν να προβούν σε νέα αίτηση εξατομίκευσης. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να προστεθούν στη λίστα των ΚΑΔ μερικοί ακόμα, μέχρι να οριστεί πλήρως το μέτρο της εξατομίκευσης.

Αυτό σημαίνει ότι το Υπ. Οικονομικών προσπαθεί να διακριβώσει περιπτώσεις επαγγελματιών, που έχουν υποστεί μεγάλη ζημία με βάση τα ΑΦΜ. Ωστόσο κάτι τέτοιο όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο.

Πάντως πέρα από τον εμπλουτισμό των ΚΑΔ εξετάζεται κι ένα πλέγμα «οριζόντιων» μέτρων π.χ. μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις αλλά και πρόσθετες εκπτώσεις που έχουν να κάνουν με το λειτουργικό τους κόστος.

Πιο συγκεκριμένα στο τραπέζι είναι:

Μείωση των φορολογικών συντελεστών που μπορεί να φτάσεις και τις 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%.Επιστροφή προκαταβολών φόρου κι ενίσχυση του μέτρου των αποσβέσεων πάγιων στοιχείων και πρόσθετες εκπτώσεις φόρου για λειτουργικές και μισθολογικές δαπάνες την περίοδο της κρίσης καθώς και για επενδυτικά προγράμματα.Μείωση των εισφορών από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Έχει ήδη ψηφισθεί η μείωση των εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους. Το μέτρο αφορά περίπου 1,5 εκατ. μισθωτούς, εργαζομένους με πλήρη απασχόληση. Εξετάζεται η μείωση να φθάσει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περί το 1 δισ. ευρώ.Μείωση των τελών και ΦΠΑ στις μεταφορές.Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13%.Μείωση του τέλους διαμονής για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Γιώργος Αλεξάκης

Διαβάστε επίσης: Χατζηθεοδοσίου: Αναμένεται να μπουν κι άλλοι ΚΑΔ σε προστασίαυπουργείο ΟικονομικώνΘεόδωρος Σκυλακάκηςκορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα