Πληθωρισμός: Πρόβλεψη ΕΚΤ για κάτω από 2% το 2023-2024

Θετικό πρόσημο έχουν οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό, αφού φαίνεται πως δεν θα φτάσει τον στόχο του 2%, το 2023, αλλά και το 2024, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτό το γεγονός αναμένεται να «ανοίξει τον δρόμο» στην Κριστίν Λαγκάρντ να επιχειρηματολογήσει κατά της ταχείας αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, σημειώνει

το Bloomberg, το οποίο επικαλείται για τις πληροφορίες αξιωματούχους με γνώση της υπόθεσης.

Αν και η άνοδος των τιμών καταναλωτή το επόμενο έτος αναμένεται να ξεπεράσει το 2,2% που είχε προβλέψει η ΕΚΤ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, στη συνέχεια ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδύνει για τον χρονικό ορίζοντα των προβλέψεων, αναφέρουν οι αξιωματούχοι, των οποίων τα ονόματα δεν δίνονται στο φως της δημοσιότητας.

Οι προβλέψεις, που φτάνουν πλέον για πρώτη φορά και το 2024, θα βρεθούν στο επίκεντρο της αξιολόγησης για την διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΚΤ στην εποχή μετά την πανδημία.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι επίσημες μέχρι να δημοσιευτούν την Πέμπτη, μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Στην επερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν τις αλλαγές στο τακτικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP) της τράπεζας και πώς θα επανεπενδύσουν το χρέος μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγορών λόγω της πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο.

πληθωρισμόςΕΚΤΛαγκαρντΕΠΙΤΟΚΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα