Πλημμύρες: Ασύλληπτες καταστροφές-10 νεκροί και πολλοί εγκλωβισμένοι στα «βυθισμένα» χωριά

11:07 9/9/2023 - Πηγή: Reporter

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι φονικές πλημμύρες σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέσα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Θεσσαλία και ειδικότερα σε Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο και Πήλιο. 10 νεκροί, πολλές κατεστραμένες περιουσίες, περιβαλλοντική καταστροφή και δεκάδες αγνοούμενοι και εγκλωβισμένοι στις λάσπες και στα νερά συμπολίτες μας είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός.

Δραματική είναι και σήμερα η

εικόνα στον θεσσαλικό κάμπο που βούλιαξε, με τους εγκλωβισμένους να παρεμένουν στον Παλαμά και στα γύρω χωριά κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Τραγικές είναι οι εικόνες και στο χωριό Μεταμόρφωση, όπου ξεχωρίζουν μόνο οι στέγες των σπιτιών.

Στο χωριό Αστρίτσα σπίτια έχουν καταρρεύσει, ενώ χθες (9/9) εντοπίστηκαν δυο νεκρές γυναίκες.

Πάνω από το 90% των σπιτιών είναι μη κατοικήσιμα, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί εκτός Αστρίτσας.

Συναγερμός στη Λάρισα

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται πλέον και η Λάρισα, με τα νερά να εισέρχονται σε συνοικίες της πόλης από χθες το βράδυ.

Η στάθμη του Πηνειού έχει ανέβει επικίνδυνα, με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις όχθες να δέχονται τεράστιες ποσότητες νερού λόγω της υπερχείλισης των φρεατίων.

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση δέχτηκαν οι κάτοικοι της Γιάννουλης και του Αγίου Θωμά, ενώ σε ετοιμότητα καλούνται όσοι βρίσκονται σε όλες τις παραποτάμιες περιοχές.

Αποκαρδιωτικό είναι το σκηνικό και στο Δήμο Φαρκαδόνας, μεταξύ Τρικάλων και Λάρισας, με πολλά χωριά να έχουν μετατραπεί σε λίμνη.

Τα αναχώματα του Πηνειού σε διάφορα σημεία έχουν υποχωρήσει, με αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του νερού στην περιοχή, που φτάνει μέχρι και τον πρώτο όροφο των σπιτιών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η στάθμη του νερού φτάνει τα 9,90 μέτρα.

Στη συνοικία του Αγίου Θωμά υπάρχουν πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων και από χθες το μεσημέρι αποφασίστηκε η εκκένωση της περιοχής.

Επιπλέον οι Αρχές αποφάσισαν να κλείσουν την γέφυρα της Γιάννουλης στη Λάρισα, καθώς υπάρχει φόβος για την στατικότητά της.

Στη Μαγνησία

Απερίγραπτες είναι οι εικόνες και στο Πήλιο, με ολόκληρα χωριά να παραμένουν αποκομμένα, οι δρόμοι είναι διαλυμένοι, σπίτια και επιχειρήσεις κατεστραμμένα.

Στα Ποτιστικά είναι σε εξέλιξη και οι έρευνες της Πυροσβεστικής για το ζευγάρι των Αυστριακών που αγνοούνται.

Στον Βόλο, τα νερά της βροχής ναι μεν υποχώρησαν, ωστόσο η πόλη είναι βυθισμένη στη λάσπη.

Τα προβλήματα στις υποδομές είναι τεράστια, με το δίκτυο υδροδότησης να είναι εντελώς κατεστραμμένο και τους κατοίκους να έχουν νερό εκ περιτροπής, -ανά 3 ώρες- και αυτό μόνο για χρήση καθώς δεν είναι πόσιμο.

Τέλος στη Σκιάθος γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση των δικτύων, των υποδομών και την επισκευή καταστημάτων και σπιτιών.

πλημμύρεςΛΑΡΙΑΒΟΛΟΣΚαρδίτσαΝΕΚΡΟΙΕγκλωβισμένοι
Keywords
Αναζητήσεις
plimmyres-asylliptes-katastrofes-10-nekroi-kai-polloi-egklovismenoi-sta-vythismena-choria.htm
Τυχαία Θέματα