Πλατίνα: Οι αναλυτές «βλέπουν» την τιμή της να εκτοξεύεται φέτος

Κατακόρυφη αύξηση στην τιμή της πλατίνας αναμένουν φέτος οι αναλυτές, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και την παραγωγή υβριδικών αυτοκινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNBC, η επενδυτική τράπεζα UBS αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την τιμή της πλατίνας το 2023, εκτιμώντας ότι το πολύτιμο μέταλλο θα κοστίζει 1.150 δολάρια ανά ουγγιά τον Ιούνιο, από την προηγούμενη εκτίμηση των

1.100 δολαρίων. Παράλληλα, η τράπεζα αναμένει ότι το μέταλλο θα φτάσει στα 1.200 δολάρια ανά ουγγιά τον Δεκέμβριο.

«Έπειτα το ισχυρό ράλι στην αρχή του έτους, η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ -που πυροδοτεί ανησυχίες για την ανάπτυξη- και το ισχυρότερο δολάριο ρίχνουν την τιμή της πλατίνας», ανέφερε η UBS.

Από την άλλη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Επενδύσεων Πλατίνας θα υπάρξει «μεγαλύτερο από το αναμενόμενο» έλλειμμα πλατίνας το 2023 διεθνώς, καθώς η ζήτηση εκτοξεύεται και η προσφορά δυσκολεύεται να ακολουθήσει.

Το Συμβούλιο προβλέπει έλλειμμα 556.000 ουγγιών (556 koz) φέτος, έπειτα από το πλεόνασμα που καταγράφηκε τα δύο τελευαταία χρόνια. Το 2022, το WPIC κατέγραψε πλεόνασμα 776.000 ουγγιών, αλλά το 2023 η προσφορά θα ξεπεράσει τη

«Το βασικό σημείο είναι ότι αναμένουμε μια αρκετά σημαντική αύξηση 24% σε ετήσια βάση όσον αφορά τη συνολική ζήτηση», δήλωσε ο Στερκ στο CNBC, αλλά η προσφορά θα αυξηθεί μόνο κατά 13% σε σύγκριση με πέρυσι. «Από την πλευρά της ζήτησης, πιστεύουμε ότι η πλατίνα είναι αρκετά καλά προστατευμένη από την οικονομική αβεβαιότητα», δήλωσε ο Στερκ, ενώ μια σειρά παραγόντων τροφοδοτούν τις «περιορισμένες προοπτικές» της προσφοράς.

πλατίνατιμήΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣΑγορές
Keywords
Τυχαία Θέματα