Παναγιωτόπουλος-Ελληνοτουρκικά: Οι εντάσεις θα μειωθούν εάν εκλείψουν οι επιθετικές ρητορικές

Αναλυτική παρουσίαση για τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς και για το στίγμα της χώρας μας εντός της Συμμαχίας αναφορικά με τις μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, έκανε σήμερα (10/11) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη συνεδρίαση της ειδικής ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

«Επιθυμία δική μας», ανέφερε για τα ελληνοτουρκικά,

«είναι να δουλεύουμε σε επίπεδο κατανόησης και να μειωθούν οι εντάσεις. Οι εντάσεις είναι κακό πράγμα και για τις δυο χώρες αλλά και για τη συνοχή του ΝΑΤΟ ιδίως στη νοτιοανατολική πτέρυγα ιδίως σε αυτή τη συγκεκριμένη γεωπολιτική συγκυρία».

Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε ότι «βασική προϋπόθεση είναι να εκλείψουν οι επιθετικές ρητορικές, η εχθρική γλώσσα έναντι φίλου και συμμάχου στο ΝΑΤΟ και κάποιες ευθείες, ευθύτατες παραβιάσεις της εδαφικής μας κυριαρχίας. Αναφέρομαι στη σοβαρότερη εξ αυτών τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος».

«Έχω ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας, μια καλή σχέση προσωπική με τον ομόλογό μου, τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, τον Χουλουσί Ακάρ», ανέφερε ο υπουργός.

Όσον αφορά στην κατάσταση με την Ουκρανία, υπογράμμισε, ότι «είναι πολύ σημαντικό και αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή όλοι στην Ουκρανία».

«Εκτιμώ ότι είναι ώρα να αρθρώσουμε ένα δυνατό όχι, σε κάθε αναθεωρητισμό, κάθε επεκτατισμό, κάθε προσπάθεια ή φιλοδοξία βίαιης αλλαγής των συνόρων στην Ευρώπη, αλλά και οπουδήποτε». Τόνισε ότι η Ελλάδα καταδίκασε «απερίφραστα την άδικη και ανεπίτρεπτη εισβολή, συμμετείχαμε σε όλα τα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας παρά το σημαντικό αντίκτυπο που υπέστη η εθνική μας οικονομία, κλυδωνισμοί από αυτά από τα πακέτα κυρώσεων».

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διευκρίνισε ότι, μεταξύ άλλων, «εντείνει το συμμαχικό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή διασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά και την αποτροπή».

Όπως προσέθεσε, το λιμάνι «αποκτά ένα ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Συμμαχία, αφού από εκεί καθίσταται πιο ευχερής η μεταφορά στρατευμάτων προς τη δύσκολη περιοχή, δηλαδή τα σύνορα με την Ουκρανία».

«Η επέκταση του αγωγού καυσίμων έως την Αλεξανδρούπολη σε πρώτη φάση και ίσως ακολούθως προς την Ουκρανία και τη Ρουμανία, θα υποστηρίξει με καύσιμα ενδεχόμενες συμμαχικές επιχειρήσεις», επισήμανε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι βουλευτές Σπήλιος Λιβανός, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΝΑΤΟ, Μανούσος Βολουδάκης, αντιπρόεδρος της ειδικής ομάδας και προεδρεύων των εργασιών της και Ανδρέας Λοβέρδος, μέλος, καθώς και κοινοβουλευτικοί από τις 30 χώρες - μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

ΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑσχέσειςδιάλογοςυπερπτήσειςΑκάρ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Παναγιωτόπουλος-Ελληνοτουρκικά,panagiotopoulos-ellinotourkika