Ουκρανία: Οργή για το χτύπημα στο εμπορικό κέντρο-G7: Έγκλημα πολέμου

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, όταν ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ της κεντρικής Ουκρανίας.

Στο εμπορικό κέντρο την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάνοντας επίσης λόγο για μία από τις «πιο θρασύδειλες τρομοκρατικές ενέργειες στην ευρωπαϊκή ιστορία».

Είπε επίσης ότι το εμπορικό κέντρο δεν έχει στρατηγική αξία για τη Ρωσία και δεν αποτελεί κίνδυνο για τις δυνάμεις της - «μόνο η προσπάθεια των ανθρώπων να ζήσουν μια κανονική ζωή, η οποία εξοργίζει τόσο τους κατακτητές».

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, το χτύπημα είχε εσκεμμένα προγραμματιστεί για να συμπέσει με τις ώρες με τη μεγαλύτερη κίνηση του εμπορικού κέντρου και να προκαλέσει τον μέγιστο αριθμό θυμάτων.

Σχολιάζοντας την επίθεση, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου παρατηρεί ότι έρχεται μετά από μια ευρύτερη εντατικοποίηση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων κατά ουκρανικών υποδομών και πολιτικών στόχων τις τελευταίες ημέρες.

Έγκλημα πολέμου

Στις βαυαρικές Άλπεις, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους το πλήγμα στο εμπορικό κέντρο, που χαρακτήρισαν «έγκλημα πολέμου».

«Οι επιθέσεις που γίνονται αδιακρίτως εναντίον αθώων αμάχων αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Ο ρώσος πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν και οι άλλοι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Εμπορικό κέντροΟυκρανίαπύραυλοιΡωσίαεπίθεση
Keywords
Τυχαία Θέματα