Η Ελλάδα «ψάχνεται» στην Ιταλία για αποθήκευση φυσικού αερίου

Σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία βρίσκεται η Ελλάδα για να δει αν μπορεί να αποθηκεύσει αέριο στη γειτονική της χώρα στο πλαίσιο των προσπαθειών να διασφαλίσει προμήθειες αν υπάρξει διακοπή της ρωσικής ροής, δήλωσε ο επικεφαλής της ΡΑΕ.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η ΕΕ συμφώνησε τον προηγούμενο μήνα να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους ενόψει του

χειμώνα προκειμένου να υπάρχει ένα "μαξιλάρι" για τις προμήθειες.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους για το φυσικό αέριο και θα χρειαστεί να αποθηκεύσει αρκετό αέριο σε άλλες χώρες για να καλύψει το 15% της ετήσιας χρήσης, που έφτασε τα 7 δισ. κυβικά μέτρα το περασμένο έτος, αναφέρει το πρακτορείο.

«Εξετάζουμε τι ποσότητες μπορούν να αποθηκευτούν και τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τεχνικό επίπεδο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Αθήνα είναι κοντά στο να οριστικοποιήσει την πρόταση της πριν να την παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ο Δαγούμας.

Στόχος της Ελλάδας είναι να προσθέσει μια πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, ενισχύοντας την αποθηκευτική της ικανότητα κατά 130.000 κυβικά μέτρα.

Η χώρα μας αναμένεται να αυξήσει τις αγορές LNG, θα χρησιμοποιήσει πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής με καύση άνθρακα και θα αλλάξει τέσσερις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο σε ντίζελ σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες.

Προς το παρόν, η Ελλάδα έχει μία εγκατάσταση, η οποία μπορεί να αποθηκεύσει 225.000 κυβικά μέτρα LNG και να το επαναεριοποιήσει.

ΕΛΛΑΔΑΙταλίαΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟLNG
Keywords
Τυχαία Θέματα