Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές υπό το φόβο των επιτοκίων

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν σήμερα (27/6) οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, λαμβάνοντας ώθηση από τα μέτρα τόνωσης της οικονομικής πολιτικής της Κίνας. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι σχετικά με τις επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες έχουν ξεκαθαρίσει πως ο κύκλος των αυξήσεων επιτοκίων δεν τελείωσε.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,05% στις 452,90 μονάδες, βάζοντας «φρένο» στο 6ήμερο πτωτικό σερί του.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς

δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,21% στις 15.846,86 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,11% στις 7.461,46 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,43% στις 7.215,58 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε «άλμα» 1,28% και έκλεισε στις 9.393 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,58% στις 27.401,09 μονάδες.

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης επιβαρύνθηκε κατά 1,12% από της μετοχή του ομίλου Fresenius Medical Care, ο οποίος σημείωσε πτώση 5,5% μετά την αύξηση των πληρωμών που πρότεινε ένας σημαντικός φορέας δημόσιας ασφάλισης υγείας των ΗΠΑ, που ήταν κατώτερη των προσδοκιών της αγοράς. Ο τομέας υποχωρεί τις τελευταίες εβδομάδες και έχει χάσει σχεδόν 2,9% μέχρι στιγμής εντός του Ιουνίου.

Αντίθετα, οι τράπεζες ηγήθηκαν των σημερινών κερδών με +1% έχοντας ως πρωταγωνίστρια την εταιρεία fintech, Wise, η μετοχή της οποίας «εκτινάχθηκε» κατά 16% μετά τα αποτελέσματά της, που έδειξαν αύξηση του μικτού κέρδους κατά 73% και αύξηση πελατών κατά 34%.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Qiang δήλωσε σήμερα ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας το δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα είναι υψηλότερη από το πρώτο και αναμένεται να φτάσει τον ετήσιο στόχο οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 5%. Αυτά τα σχόλια έφεραν ανακούφιση στις τάξεις των επενδυτών, οι οποίοι ανησυχούν τις τελευταίες ημέρες από την πολιτική αστάθεια στη Ρωσία μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Wagner, καθώς και από έναν δυνητικά παρατεταμένο παγκόσμιο κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η κεντρική τράπεζα έχει ακόμα δρόμο να διανύσει για να επαναφέρει τον πληθωρισμό πίσω στον στόχο του 2%.

ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ΛαγκαρντStoxx 600ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Keywords
Αναζητήσεις
oriaki-anodos-stis-evroagores-ypo-to-fovo-ton-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα