Όρμπαν: Έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια η Ουγγαρία

19:36 6/4/2022 - Πηγή: Reporter

Εκτενή συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σήμερα (6/4) ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος όπως δήλωσε του ζήτησε να ανακοινώσει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ενώ ανέφερε ότι η Ουγγαρία είναι έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια το φυσικό αέριο, αν το θέλει η Ρωσία.

Ακόμη, ο Βίκτορ Όρμπαν είπε ότι προσκάλεσε τον Πούτιν για συνομιλίες στην Ουγγαρία

με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας αντέδρασε θετικά, αλλά δήλωσε ότι τέτοιες συνομιλίες θα προϋποθέτουν όρους.

«Πρότεινα στον Πρόεδρο Πούτιν να ανακοινώσει αμέσως κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν αυτός που επικοινώνησε μαζί του. Ο Βίκτορ Όρμπαν σημείωσε ότι οι συνομιλίες που πρότεινε στη Βουδαπέστη θα πρέπει να επικεντρωθούν στην άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς και σε ειρηνευτικές συνομιλίες που θα διαρκέσουν περισσότερο.

«Η ανταπόκριση ήταν θετική, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι αυτό θα έχει όρους. Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ για να εκπληρώσω αυτούς τους όρους, θα πρέπει να συμφωνήσουν αυτός και ο Ουκρανός Πρόεδρος», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Βίκτορ Όρμπαν καταδίκασε και πάλι τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με επιθετικότητα: «Αυτός είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησαν οι Ρώσοι, επιτέθηκαν στην Ουκρανία και είναι μια επίθεση, αυτή είναι η κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ουγγαρία συμμερίζεται αυτή τη θέση».

Ωστόσο, ο Όρμπαν έχει αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ σε ρωσικές αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου ή δυτικών αποστολών όπλων μέσω ουγγρικού εδάφους στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία πρέπει να ενισχύσει τη συμμαχία της με την Πολωνία, καθώς είναι μια στρατηγική συμμαχία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πειθαρχική διαδικασία που επισημάνθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε ότι η Βουδαπέστη θα περιμένει να δει την επιστολή της ΕΕ, αλλά «δεν θα υποχωρήσει» στην πίεση για να υποστηρίξει την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς αυτό είναι μια «κόκκινη γραμμή» για την Ουγγαρία.

Εξάλλου, όπως τόνισε, η Ουγγαρία δεν θα είχε καμία δυσκολία να πληρώσει σε ρούβλια για αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και αν η Μόσχα το ζητήσει στη Βουδαπέστη θα το κάνει.

Βίκτορ ΟρμπάνΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΠουτιν
Keywords
Τυχαία Θέματα