Ορατό το ενδεχόμενο καθυστέρησης πληρωμών στις ΗΠΑ

«Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ρώτησε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες εάν μπορούν να πραγματοποιήσουν επερχόμενες πληρωμές σε μεταγενέστερη ημερομηνία», είπαν δύο πηγές στην Washington Post, καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αναζητούν νέους τρόπους για να εξοικονομήσουν μετρητά και να αποτρέψουν την άνευ προηγουμένου χρεοκοπία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Καθώς

η προθεσμία πλησιάζει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο Λευκός Οίκος αναζητά τρόπους για να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο για τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι (Καλιφόρνια), προκειμένου να συνοψίσουν μια συμφωνία για την αύξηση του ομοσπονδιακού ανώτατου ορίου χρέους, η οποία ορίζει ένα νόμιμο όριο στον κρατικό δανεισμό. Χωρίς πρόσθετο δανεισμό, νέα «έκρηξη» φορολογικών εσόδων ή νέους τρόπους επιβράδυνσης των δαπανών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να χάσει μια πληρωμή στις αρχές Ιουνίου για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία.

Για να αναβάλουν τη λεγόμενη «ημερομηνία X» της 1ης Ιουνίου, όταν τα αποθέματα εξαντληθούν, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών ρώτησαν τους ομολόγους τους σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες σχετικά με την ευελιξία των πληρωμών που οφείλονται πριν από τις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο, οι πηγές της Washington Post ανέφεραν πως το υπουργείο Οικονομικών δεν ζήτησε από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αναβάλουν τις πληρωμές πέρα από τις ημερομηνίες λήξης τους.

Ο σχεδιασμός γίνεται όλο και πιο επείγων τις τελευταίες ημέρες. Την περασμένη εβδομάδα, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έστειλαν ένα memo (σημείωμα) σε ομοσπονδιακούς οργανισμούς, δίνοντάς τους εντολή να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να κρατήσουν το ΥΠΟΙΚ ενήμερο για τις δαπάνες τους.

Στο memo, το οποίο έχει στην κατοχή της η Washington Post, ο David A. Lebryk, δημοσιονομικός βοηθός υπουργός Οικονομικών, διέταξε τους αξιωματούχους της υπηρεσίας να ειδοποιήσουν το ΥΠΟΙΚ τουλάχιστον δύο ημέρες νωρίτερα για όλες τις «καταθέσεις και εκταμιεύσεις» μεταξύ 50 εκατ. και 500 εκατ. δολαρίων. «Οι πληρωμές άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων απαιτούν προειδοποίηση πέντε ημερών», ανέφερε το σημείωμα.

«Παρακαλούμε τονίστε στο προσωπικό σας τη σημασία αυτών των ενημερώσεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να διασφαλίσετε ότι οι αναφορές της εταιρείας σας είναι ακριβείς», αναφέρεται στο memo και επισημαίνεται: «Τα γραφεία αναφοράς σας θα πρέπει να εναρμονίζουν τα αναφερόμενα ποσά με την πραγματική δραστηριότητα πληρωμών για να διασφαλίσουν την αξιοπιστία αυτών των αναφορών κατά την κρίσιμη περίοδο».

αμερικανικό χρέοςΑνώτατο όριο χρέουςΜπάιντενΚΕΒΙΝ ΜΑΚΑΡΘΙWashington Post
Keywords
Τυχαία Θέματα