Οπισθοχώρηση Πριγκόζιν για «να αποφευχθεί αιματοχυσία»- Τι εκτιμούν αναλυτές

Σημάδια αποκλιμάκωσης στη Ρωσία το βράδυ του Σαββάτου. Σχεδόν ένα 24ωρο μετά την αρχή της... επέλασης ο Γεβγκένι Πριγκόζιν επιβεβαίωσε ότι οι μαχητές της Wagner επιστρέφουν στις βάσεις τους για να «αποφύγουν την αιματοχυσία».

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Λευκορωσία, ο επικεφαλής της Wagner συμφώνησε σε επικοινωνία με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στη Ρωσία.

Σε

ηχητικό μήνυμα, ο Πριγκόζιν επιβεβαιώνει ότι «έδωσε εντολή να γυρίσουν πίσω (οι μαχητές του) λόγω του κινδύνου να χυθεί αίμα».

Αναλυτικά ο Πριγκόζιν ανέφερε στο μήνυμά του: «Ήθελαν να διαλύσουν την Wagner. Ξεκινήσαμε στις 23 Ιουνίου για την "Πορεία της Δικαιοσύνης". Σε μια μέρα προελάσαμε σχεδόν 200 χλμ. μακριά από τη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν έχουμε χύσει ούτε μια σταγόνα από το αίμα των μαχητών μας. Τώρα είναι η στιγμή που μπορεί να χυθεί αίμα.

Συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για το γεγονός ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα, γυρίζουμε τις φάλαγγές μας και φεύγουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση, στα στρατόπεδά μας, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας με τον Λουκασένκο».

Η κίνηση έρχεται αφότου ένα κονβόι των μαχητών του εισήλθε στη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όπου οι βρετανικές αμυντικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι πολύ πιθανόν να καταλήφθηκε το στρατιωτικό αρχηγείο της πόλης.

Από εκεί, η ομάδα κινήθηκε στο Βορόνεζ και, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέλαβε τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πόλης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μαχητικά συνέχιζαν στον αυτοκινητόδρομο Μ4, με αξιωματούχους στο Λιπέτσκ, την επόμενη πόλη βόρεια του Βορόνεζ, στον δρόμο προς τη Μόσχα, να καλούν τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Η Ρωσία έχτισε αμυντικές θέσεις κοντά στην πρωτεύουσα

Νωρίτερα, κατασκευάζονταν στα περίχωρα της Μόσχας ρωσικές αμυντικές θέσεις, προτού ο Πριγκόζιν διατάξει τους μαχητές του να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Οι άμυνες τοποθετούνταν περίπου 100 χιλιόμετρα από τα περίχωρα της πόλης. Περιλάμβαναν τον αποκλεισμό των κύριων δρόμων ή γεφυρών και την ανάπτυξη στρατευμάτων.

Τι σημαίνει η συμφωνία αποκλιμάκωσης

Ο Μάικλ Ο' Χάνλον, ειδικός στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, αναφέρει στο BBC ότι αυτή η συμφωνία «έχει νόημα» επειδή η κατάσταση στη Ρωσία είχε γίνει «εξαιρετικά επικίνδυνη» όσον αφορά τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

«Η ιδέα ότι ο Πριγκόζιν θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να προκαλέσει μια ευρεία μαζική εξέγερση εναντίον του Πούτιν αποτελεί πραγματικά ένα παραμύθι», εξηγεί ο O'Hanlon.

Ωστόσο, πρόκειται για μια «άκρως κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή» στη Ρωσία, σχολιάζει ο O'Hanlon.

Αρκετά ερωτήματα παραμένουν επίσης ανοιχτά, όπως το τι είδους όροι προσφέρθηκαν στον Πριγκόζιν και ποιες προοπτικές υπάρχουν για το μέλλον του, εξηγεί.

ΠΡΙΓΚΟΖΙΝΡωσίαΛευκορωσίαΛουκασένκοWAGNERαιματοχυσία
Keywords
Αναζητήσεις
opisthochorisi-prigkozin-gia-na-apofefchthei-aimatochysia--ti-ektimoun-analytes.htm
Τυχαία Θέματα