ΟΠΕΚ+: Δεν αλλάζει πολιτική- Συνεχίζει μέτρια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

16:49 5/5/2022 - Πηγή: Reporter

Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε την Πέμπτη (5/5) να διατηρήσει την πολιτική του για μέτρια μηνιαία αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι η ομάδα παραγωγών δεν μπορεί να κατηγορηθεί για διαταραχές στη ρωσική προσφορά και λέγοντας ότι τα lockdown της Κίνας για τον κορονοϊό απειλούν τις προοπτικές για τη ζήτηση.

Αγνοώντας τις εκκλήσεις των δυτικών χωρών για επιτάχυνση

της αύξησης της παραγωγής, ο οργανισμός συμφώνησε να αυξήσει τον στόχο παραγωγής του Ιουνίου κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με ένα υπάρχον σχέδιο χαλάρωσης των περιορισμών που έγινε το 2020 όταν η πανδημία COVID-19 δημιούργησε πλήγμα στη ζήτηση.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης του ΟΠΕΚ+, που αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, πραγματοποιήθηκε εν μέσω εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου.

Τον Μάρτιο, οι τιμές του αργού έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, πάνω από 139 δολάρια το βαρέλι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ενέτειναν τις ανησυχίες για την προσφορά που ήδη τροφοδοτούσαν ένα ράλι.

Η συνάντηση έρχεται επίσης μια ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο των πιο σκληρών μέτρων που έχει λάβει μέχρι σήμερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δύο πηγές που ήταν παρούσες στη συνάντηση είπαν ότι οι εκπρόσωποι απέφυγαν εντελώς οποιαδήποτε συζήτηση για κυρώσεις στη Ρωσία, ολοκληρώνοντας τις συνομιλίες σε χρόνο σχεδόν ρεκόρ, λίγο λιγότερο από 15 λεπτά.

Το εμπάργκο πετρελαίου πιθανότατα θα αναγκάσει τη Ρωσία να επαναδρομολογήσει τις ροές προς την Ασία και να μειώσει απότομα την παραγωγή, ενώ η ΕΕ θα ανταγωνιστεί για την υπόλοιπη διαθέσιμη προσφορά. Και οι δύο παράγοντες είναι πιθανό να υποστηρίξουν τις αυξημένες τιμές του αργού.

«Ο ΟΠΕΚ+ συνεχίζει να το βλέπει ως πρόβλημα της Δύσης και όχι ως θεμελιώδες ζήτημα προσφοράς στο οποίο θα έπρεπε να ανταποκριθεί», δήλωσε ο Κάλουμ Μακφέρσον της Investec.

Είπε ότι μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν την ικανότητα να αυξήσουν σημαντικά την προσφορά, προσθέτοντας: «Εάν το έκαναν, η επακόλουθη διαμάχη με τη Ρωσία θα μπορούσε να βάλει τέλος στον OΠΕΚ+».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ+ Μοχάμαντ Μπαρκίντο δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν είναι δυνατό για άλλους παραγωγούς να αντικαταστήσουν τις ρωσικές εξαγωγές άνω των 7 εκατομμυρίων bpd. «Η πλεονάζουσα χωρητικότητα απλώς δεν υπάρχει», είπε.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τον ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή, αλλά ο οργανισμός, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, αντιστάθηκε στις εκκλήσεις εν μέσω τεταμένων σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας συμφώνησε τον περασμένο μήνα να απελευθερώσει όγκους- ρεκόρ αποθεμάτων πετρελαίου για να βοηθήσει στη μείωση των τιμών και να αντισταθμίσει τις διακοπές του εφοδιασμού από τη Ρωσία.

ΟΠΕΚ+ΟΠΕΚ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΠΕΚ+, - Συνεχίζει,opek+, - synechizei