Ολοταχώς προς δεύτερη σερί εβδομάδα κερδών το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου επεκτείνουν τα κέρδη τους την Παρασκευή (20/10), ανεβαίνοντας πάνω από 1% και βρίσκονται σε τροχιά ανόδου για δεύτερη σερί εβδομάδα, λόγω των αυξημένων φόβων ότι η κρίση Ισραήλ-Γάζας μπορεί να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή και να διαταράξει την προσφορά από μια από τις περιοχές με την υψηλότερη παραγωγή στον κόσμο.

Η έκρηξη

σε νοσοκομείο της Γάζας αυτή την εβδομάδα και η αναμενόμενη χερσαία εισβολή από ισραηλινά στρατεύματα ενίσχυσαν τους φόβους για επέκταση της σύγκρουσης, επηρεάζοντας σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου.

«Η κλιμάκωση της έντασης που είναι πιθανό να δούμε σε σχέση με την είσοδο των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων) στη Γάζα αυτό το Σαββατοκύριακο σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για το αργό πετρέλαιο να καταγράψει υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο αναλυτής της IG, Τόνι Σάικαμορ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είπε στα στρατεύματα που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Γάζας την Πέμπτη ότι σύντομα θα δουν τον παλαιστινιακό θύλακα «από μέσα», υποδηλώνοντας ότι η αναμενόμενη χερσαία εισβολή μπορεί να πλησιάζει.

Προσθέτοντας στην ανησυχία για τη διεύρυνση της σύγκρουσης, το Πεντάγωνο είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν αναχαιτίσει πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη προς το Ισραήλ.

Η τιμή του πετρελαίου υποστηρίζεται επίσης από τις προβλέψεις για διεύρυνση του ελλείμματος το τέταρτο τρίμηνο, αφού οι κορυφαίοι παραγωγοί Σαουδική Αραβία και Ρωσία επέκτειναν τις περικοπές προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους και εν μέσω χαμηλών αποθεμάτων, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αγοράσει 6 εκατομμύρια βαρέλια αργού για παράδοση στο Strategic Petroleum Reserve τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, καθώς συνεχίζει το σχέδιό της για αναπλήρωση του αποθέματος έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η προσωρινή άρση των αμερικανικών κυρώσεων για το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα, μέλος του ΟΠΕΚ, είναι απίθανο να απαιτήσει αλλαγές πολιτικής από την ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ + προς το παρόν, καθώς η ανάκαμψη της παραγωγής είναι πιθανό να είναι σταδιακή, ανέφεραν πηγές του ΟΠΕΚ + στο Reuters.

«Η παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα δεν θα είναι σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας πετρελαϊκής ισορροπίας στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,44% στα 89,64 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,30% στα 93,52 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται και το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,743% στα 52,050 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,80% στα 1.996,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,51% στα 23,378 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,73% στα 3,5745 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0589 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,07% στο 1,2136 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8727 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμιΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα