Ολοταχώς για τέταρτη εβδομάδα απωλειών το πετρέλαιο-Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν ελαφρώς την Παρασκευή (12/5), αλλά οδεύουν προς τέταρτη εβδομαδιαία πτώση, καθώς οι ανανεωμένες οικονομικές ανησυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα αναζωπύρωσαν την ανησυχία για το αν όντως τελικά θα αυξηθεί η ζήτηση καυσίμων στους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, αναμένεται να υποχωρήσουν περισσότερο από 1% σε εβδομαδιαία

βάση, το οποίο θα ήταν το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίας πτώσης από τον Νοέμβριο του 2021.

Με τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναβάλλονται και να ανανεώνονται οι φόβοι ότι άλλη μια περιφερειακή τράπεζα βρίσκεται σε κρίση, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτική και οικονομική καταστροφή εάν το Κογκρέσο αποτύχει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους.

Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, δήλωσε την Παρασκευή η διοικητής της Fed Μισέλ Μπάουμαν, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα δεν την έχουν πείσει ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν.

Εν τω μεταξύ, η μείωση των νέων δανείων προς τις επιχειρήσεις στην Κίνα και τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία εκεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ενίσχυσαν εκ νέου τις αμφιβολίες για την ανάκαμψή της από τους περιορισμούς του COVID που θα οδηγούσαν στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή της Κίνας τον Απρίλιο αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό και έχασαν τις προσδοκίες, ενώ και η εργοστασιακή δραστηριότητα παραμένει υποτονική, δείχνοντας ότι χρειάζονται και άλλα κίνητρα.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου περιορίστηκε μετά τις δηλώσεις της υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ, ότι η χώρα θα μπορούσε να επαναγοράσει πετρέλαιο για το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR) μετά την ολοκλήρωση της πώλησης με εντολή του Κογκρέσου τον επόμενο μήνα.

Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2023, καθώς αναμένει ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι θα αντισταθμιστούν από την υψηλότερη αύξηση της κινεζικής ζήτησης.

«Η αγορά πετρελαίου οδεύει προς ένα έλλειμμα προσφοράς, υποθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ θα επιτύχει τις τελευταίες περικοπές παραγωγής του», δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς πετρελαίου της PVM, Στίβεν Μπρένοκ.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,415 στα 71,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,28% στα 75,19 δολάρια το βαρέλι.

Κάτω από 35 ευρώ η μεγαβατώρα φυσικού αερίου

Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,023% στα 34,285 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,53% στα 2.009,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,67% στα 24,012 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,42% στα 3,7265 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0898 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,14% στο 1,2526 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,28% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,87 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμιΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα