Ολλανδία και Δανία δίνουν F-16 στην Ουκρανία- Συνάντηση Ζελένσκι- Ρούτε

Η Ολλανδία και η Δανία θα δώσουν οπωσδήποτε μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για τη μεταφορά τους, δήλωσε την Κυριακή (20/8) ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τη χώρα.

Ο Ρούτε είπε ότι η Ολλανδία έχει συνολικά 42 F-16 διαθέσιμα, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν όλα θα δοθούν.

«Σήμερα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι η Ολλανδία και η Δανία δεσμεύονται να μεταφέρουν αεροσκάφη F-16

στην Ουκρανία και την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία ιδιαίτερα σημαντική, είπε ότι ο ακριβής αριθμός των αεροσκαφών θα συζητηθεί «λίγο αργότερα».

Η δέσμευση είναι η πρώτη πραγματική υπόσχεση για F-16 στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και έρχεται λίγες ημέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την πιθανή παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών από την Ολλανδία και τη Δανία.

Ο Ζελένσκι έφτασε στην Ολλανδία την Κυριακή και αναμένεται να συνεχίσει στη Δανία αργότερα μέσα στην ημέρα. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευσή του για την παράδοση F-16 σε δήλωση την Κυριακή.

Ο Ζελένσκι είπε ότι τα αεροπλάνα θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας και θα συνδράμουν στην αντεπίθεσή της. «Τα αεροσκάφη μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία», είπε.

«Μιλάμε για την αεράμυνα, γιατί έχουμε τον χειμώνα μπροστά μας και καταλαβαίνουμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο πώς είναι ο χειμώνας χωρίς ρεύμα», συμπλήρωσε.

Ο Ρούτε είπε ότι είναι σαφές ότι τα F-16 δεν θα μεταφερθούν αμέσως, καθώς θα χρειαστεί χρόνος για την κατάλληλη εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και για την προετοιμασία της απαραίτητης υποδομής για τη χρήση των αεροπλάνων.

«Η στρατιωτική εκπαίδευση θα ξεκινήσει στο πολύ εγγύς μέλλον, και στη συνέχεια θα χρειαστεί βεβαίως λίγος χρόνος για να τεθούν σε λειτουργία τα αεροπλάνα με καλά εκπαιδευμένους πιλότους, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να γίνει το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ρούτε.

ΖελένσκιΡΟΥΤΕΟλλανδίαΔανίαΟυκρανίαΡωσίαF16
Keywords
Αναζητήσεις
ollandia-kai-dania-dinoun-f-16-stin-oukrania--synantisi-zelenski--route.htm
Τυχαία Θέματα
Ολλανδία, Δανία, F-16, Ουκρανία- Συνάντηση Ζελένσκι- Ρούτε,ollandia, dania, F-16, oukrania- synantisi zelenski- route