Οκταήμερη απεργία των λιμενικών στο Felixstowe της Βρετανίας

Απεργία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει συνολικά 8 ημέρες, ξεκίνησε από τους λιμενικούς στο Felixstowe, το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι συνομιλίες για την αποφυγή της απεργίας απέτυχαν και η ένωση απέρριψε μια προσφορά για αύξηση 7% συν 500 λίρες για μη πληρωμή.

«Αναγνωρίζουμε ότι είναι δύσκολοι καιροί, αλλά σε μια επιβραδυνόμενη οικονομία πιστεύουμε ότι η προσφορά

της εταιρείας, αξίας άνω του 8% κατά μέσο όρο το τρέχον έτος και πλησιέστερα στο 10% για χαμηλόμισθους εργαζόμενους, είναι δίκαιη», δήλωσε η διοίκηση του λιμανιού του Felixstowe.

Στα τέλη Ιουλίου, τα μέλη των λιμενικών μελών της Unite ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της απεργιακής δράσης έναντι των αμοιβών.

Η Γενική Γραμματέας του Unite, Sharon Graham δήλωσε ότι η Felixstowe Docks και οι συνδεδεμένες εταιρείες της έχουν δώσει προτεραιότητα στα κέρδη και τα μερίσματα αντί να δίνουν στους εργαζομένους τους ένα αξιοπρεπές μερίδιο από τα κέρδη. Ανέφερε ότι οι λογαριασμοί της λιμενικής αρχής Felixstowe για το 2020 δείχνουν ότι η εταιρεία πραγματοποίησε κέρδη προ φόρων 61 εκατ. λιρών, ενώ κατέβαλε επίσης μέρισμα 99 εκατ. λιρών.

Το λιμάνι Felixstowe είναι η μεγαλύτερη πύλη εμπορευματοκιβωτίων του Ηνωμένου Βασιλείου που διακινεί περίπου το 48% των όγκων κιβωτίων της χώρας.

Η απεργία εκτιμάται ότι θα έχει αντίκτυπο σε αγαθά και εμπόριο αξίας περίπου 800 εκατ. δολαρίων που θα είχαν περάσει από το λιμάνι κατά τη διάρκεια της οκταήμερης απεργίας. Οι γραμμές εμπορευματοκιβωτίων ήδη εκτρέπουν τις υπηρεσίες σε άλλα λιμάνια τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ευρώπη. Τέλος, η Maersk Line έχει προγραμματίσει να παραλείψει τρεις κλήσεις στο Felixstowe αυτή την εβδομάδα με το φορτίο που προορίζεται για το λιμάνι να εκτρέπεται σε άλλα λιμάνια.

απεργιακές κινητοποιήσειςλιμάνιαUniteMaersk Line
Keywords
Τυχαία Θέματα