Οι ΗΠΑ μποϊκοτάρουν του Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα (6/12) πως δεν θα στείλει διπλωματικούς εκπροσώπους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο ως μήνυμα κατά των κινεζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου, Τζεν Ψάκι.

Συγκεκριμένα, η Ψάκι είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέλνει ένα «σαφές μήνυμα» ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα δεν μπορούν να αποτελούν «business as usual».

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν

δεν θα στείλει καμία διπλωματική ή επίσημη αντιπροσώπευση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022, δεδομένης της συνεχιζόμενης γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Σιντζιάνγκ», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου.

Σύμφωνα με το CNN, η Ψάκι σημείωσε ακόμη ότι η Team USA έχει την «πλήρη υποστήριξη» της κυβέρνησης, αλλά δεν θα «συμβάλει στη φανφάρα του παιχνιδιού».

«Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα αντιμετώπιζε αυτά τα παιχνίδια as business as usual ενόψει των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φρικαλεοτήτων στο Σιντζιάνγκ, και απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό», είπε η Ψάκι, ενώ τόνισε πως το διπλωματικό μποϊκοτάζ των αγώνων δε σημαίνει ότι «αυτές είναι οι μόνες ανησυχίες που θα εκφράσουμε για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ερωτηθείσα για το εάν οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν και άλλους συμμάχους να ενταχθούν στο διπλωματικό μποϊκοτάζ των ΗΠΑ, η Ψάκι είπε ότι ο Λευκός Οίκος έχει ενημερώσει τους συμμάχους του για την απόφαση και «προφανώς θα τους αφήσουμε να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις».

Η εκπρόσωπος Τύπου είπε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος δεν αισθάνθηκε ότι ήταν το «σωστό βήμα» ή δίκαιο να τιμωρηθούν οι αθλητές των ΗΠΑ, με το να προβούν στο μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Τζεν ΨάκιΛευκος ΟίκοςΣιντζιάνγκΚίναμποϊκοτάζ
Keywords
Τυχαία Θέματα