Οι Έλληνες εφοπλιστές «σπάνε» ρεκόρ στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου

Σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa, ο στόλος δεξαμενόπλοιων που εμπλέκεται στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί (εμπάργκο και πλαφόν) είναι κατά βάση ελληνόκτητος και αποτελείται κυρίως από παλαιότερα aframax και MR2.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός του ελληνόκτητου στόλου που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο μετά το εμπάργκο της Ε.Ε είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον αμέσως επόμενο, δηλαδή τον...ρωσικό.

Ωστόσο,

το μερίδιο αγοράς που απολαμβάνουν οι Έλληνες από αυτό το επικερδές εμπόριο μειώνεται.

Τα στοιχεία της Vortexa δείχνουν ότι οι ελληνικοί φορείς εκμετάλλευσης είχαν μερίδιο αγοράς 40% του ρωσικού αργού που εξήλθε από τα λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας πέρυσι, μερίδιο που τώρα έχει πέσει στο 33% με την άνοδο των στόλων δεξαμενόπλοιων που ελέγχονται από την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στις συναλλαγές «καθαρών» δεξαμενόπλοιων (βενζίνη, ντίζελ) από τη Ρωσία, οι Έλληνες κυριαρχούν ακόμα περισσότερο. Ο ελληνικός στόλος που κινεί το ρωσικό CPP (clean petroleum product), είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον επόμενο μεγαλύτερο στόλο.

«Σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων aframax και suezmax εμπλέκεται τώρα στο ρωσικό εμπόριο αργού και υπολειπόμενου μαζούτ και στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στο ρωσικό εμπόριο», ανέφερε μια πρόσφατη έκθεση της.

ΡΩΣΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΑΖΟΥΤδεξαμενόπλοιαΡωσίαΈλληνες εφοπλιστές
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα