Οι εκκρεμότητες της νέας κυβέρνησης

Έκτη δόση, δανειακή σύμβαση, προϋπολογισμός 2012, PSI+, στην κορυφή της ατζέντας. Από το εύρος των άμεσων θεμάτων προς επίλυση, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η διατύπωση στη χθεσινή ανακοίνωση της προεδρίας της δημοκρατίας περί «άμεσων εκλογών» δεν είναι ρεαλιστική.

Χωρίς αμφιβολία, η πρώτη και άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, που, καλώς εχόντων των πραγμάτων,
θα σχηματιστεί σήμερα είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης από τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης, ώστε να καλυφθούν τα ισχνά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους (επαρκούν για μερικές ακόμη εβδομάδες) και οι δανειακές του υποχρεώσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο, έχουμε λαμβάνειν αυτές τις ημέρες οκτώ δισεκατομμύρια, ενώ στα ελληνικά ταμεία έχουν ήδη εισρεύσει δάνεια της τάξης των 65 δισεκατομμυρίων από τον Μάιο του 2010. Απομένει να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο ζήτημα θα διασαφηνιστεί στο σημερινό Eurogroup, ή αν η Τρόικα θα περιμένει να ξεκαθαρίσει οριστικά το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, πριν δώσει το πράσινο φως για την έκτη δόση.

Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και ίσως και τη λήψη νέων μέτρων, αν, όπως όλα δείχνουν, έχουμε νέες αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Στην ουσία δηλαδή, το κούρεμα του ελληνικού χρέους και η συνακόλουθη ελάφρυνσή του κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, συναρτάται από την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, ανεξάρτητα από όσα λέει ο κ. Σαμαράς ότι θα συναινέσει στη νέα σύμβαση μόνο και όχι σε τυχόν μέτρα που τη συνοδεύουν.

Επίσης, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προωθήσει και να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012. Τούτο σημαίνει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα πρέπει ουσιαστικά να συναινέσουν στην εισοδηματική πολιτική της νέας χρονιάς και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, πράγμα καθόλου εύκολο αν αναλογιστεί κανείς τις δημόσιες διαφοροποιήσεις τους. Ουσιαστικά, ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί για να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις και να παραμερίσει τις θέσεις των λαϊκιστών και στα δύο μεγάλα κόμματα.

Τέλος, ο νέος επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος θα πρέπει οπώδηποτε να είναι γνώστης των χρηματοοικονομικών ή να έχει εξαιρετικά καταρτισμένο επιτελείο, αφού στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η συνδιαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα για την «εθελοντική» του συμμετοχή στο κούρεμα του ελληνικού χρέους και η διαπραγμάτευση με την Τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος. Εννοείται ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της, κάτι που σημαίνει ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εφαρμοστούν στο ακέραιο και να ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν, ώστε να μην πάνε οι νέες αυτές θυσίες στον βρόντο.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι ακόμη και η δ
Keywords
Τυχαία Θέματα