Οι ανησυχίες για τη ζήτηση αποδυναμώνουν το πετρέλαιο-«Βυθίζεται» το αέριο

Πτωτικά κινούνται σήμερα (28/7) οι τιμές πετρελαίου, με τις ανησυχίες για μειωμένη ζήτηση να επηρεάζουν σημαντικά την αγορά.

Πιο αναλυτικά, το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό διολισθαίνει 0,36% στα 79,79 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ σημειώνει πτώση 0,50% στα 83,83 στα δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε τροχιά ανόδου έως και 5%, σύμφωνα με το CNBC.

Την

Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εφάρμοσε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολούθησε το παράδειγμά της την Πέμπτη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το πετρέλαιο υποχώρησε αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο. «Ακόμα δεν βλέπουμε μεγάλη διαφορά στην αυξημένη ζήτηση προϊόντων, ειδικά στα αποστάγματα που παρείχαν μεγάλο μέρος της ανοδικής διαφοράς του περασμένου μήνα», δήλωσε ο Jim Ritterbusch, πρόεδρος της Ritterbusch and Associates.

Στο μεταξύ, οι αναλυτές της USB, σημείωσαν χθες ότι «βλέπουμε την αγορά πετρελαίου να είναι ανεπαρκής», τονίζοντας ωστόσο ότι «διατηρούμε μια θετική προοπτική και θεωρούμε ότι το Brent θα ανέλθει στα 85-90 δολάρια τους επόμενους μήνες».

Τα futures της βενζίνης αυξήθηκαν σε υψηλό εννέα μηνών στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η διεθνής αγορά αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω των απροσδόκητων προβλημάτων σε πολλά διυλιστήρια, καθώς και των μειωμένων αποθεμάτων σε κύρια αποθεματικά κέντρα όπως αυτά του Κόλπου του Μεξικού και της Σιγκαπούρης. Παράλληλα, τα χαμηλά αποθέματα και η αυξημένη ζήτηση σε περιοχές-κλειδιά έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ανά τον κόσμο.

Συνεχίζει πτωτικά το φυσικό αέριο

Ακόμα μια ημέρα πτωτικής πορείας σημειώνει το φυσικό αέριο, αφού τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, χάνουν 6,8% στα 26,5 η μεγαβατώρα.

«Δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί μια πιο ουσιαστική αύξηση της ζήτησης φτάνοντας στα μέσα επίπεδα προ-2022, από τώρα έως και την έναρξη του χειμώνα», γράφουν σε υπόμνημα τους οι αναλυτές της Citi, σύμφωνα με το Bloomberg. Η ισχυρότερη παραγωγή ΑΠΕ συμβάλλει επίσης στην ασθενή ζήτηση για το καύσιμο, προσέθεσαν.

Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινείται ο χρυσός, ο οποίος κερδίζει 0,34% στα 1.952,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,11% στα 24,407 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,48% στα 3,8945 δολάρια η λίβρα.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΤιμές
Keywords
Τυχαία Θέματα