Οι 5 κρίσιμες ερωτήσεις που καλείται να απαντήσει η ΕΚΤ

08:13 9/6/2021 - Πηγή: Reporter

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει την Πέμπτη (10/6) και θα επανεξετάσει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων έκτακτης ανάγκης που ανέβηκε τον Μάρτιο για να αποφευχθεί η αύξηση του κόστους δανεισμού που βλάπτει την ανάκαμψη.

Η πασιφιστική ρητορική από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής δείχνει πως δεν βιάζεται να επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς κάτω από το Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) των 1,85 τρισεκατομμύριων ευρώ.

Ωστόσο, με την οικονομία να είναι πιο υγιής, τον πληθωρισμό να αυξάνεται και άλλες κεντρικές

τράπεζες να λαμβάνουν προσωρινά μέτρα για να επιβραδύνουν την τόνωση, υπάρχει πίεση για μείωση.

Οι βασικές ερωτήσεις λοιπόν που... βασανίζουν τις αγορές ενόψει της συνεδρίασης είναι οι ακόλουθες:

1. Θα επιβραδύνει η ΕΚΤ τον ρυθμό αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης;

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει υψηλότερο ρυθμό αγορών κατά το τρίτο τρίμηνο. Θα μπορούσε, όμως, να τονίσει την ευελιξία σε σχέση με τις αγορές ανάλογα με τις συνθήκες και τους εποχιακούς παράγοντες.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη για επιβράδυνση τον Αύγουστο, όταν η προσφορά κρατικών ομολόγων συνήθως πέφτει.

Άλλοι αναλυτές δεν αποκλείουν μια μέτρια επιβράδυνση των αγορών δεδομένης της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο επικεφαλής παγκόσμιος οικονομολόγος της BNP Paribas, Luigi Speranza, δήλωσε, πάντως, ότι αναμένει μια «κούραση» που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια μέτρια επιβράδυνση του ρυθμού αγοράς ομολόγων.

2. Θα συζητήσει η ΕΚΤ το συνολικό μέγεθος του φακέλου PEPP;

Το PEPP θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαρτίου και η ΕΚΤ είπε ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τον πλήρη «φάκελο» των 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Με την ενίσχυση της οικονομίας, τα γεράκια στο Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορούσαν να επιχειρηματολογήσουν για τη μη χρήση του πλήρους φακέλου, οπότε μπορεί να ερωτηθεί η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εάν αυτό συζητήθηκε.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ότι αναμέναν από το σοκ του COVID-19. Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα υποστηρίξει την ευρωζώνη για την ανάκαμψή της.

3. Θα μπορούσε η ΕΚΤ να συζητήσει την απομάκρυνση από εργαλεία έκτακτης ανάγκης;

Η Lagarde αναμένεται να αποφύγει τυχόν σχόλια που υποδηλώνουν ότι υπάρχει συζήτηση σχετικά με το "στένεμα". Μπορεί, άλλωστε, να αποτρέψει αυτές τις συνομιλίες μέχρι την αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να μειώσουν τα πακέτα έκτακτης ανάγκης και η Lagarde θα μπορούσε να πιεστεί για το πώς βλέπει τη μετάβαση από το PEPP έκτακτης ανάγκης στο λιγότερο ευέλικτο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων (APP) το επόμενο έτος.

Ο κυβερνήτης της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Francois Villeroy de Galhau εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εισαγάγει περισσότερη ευελιξία στο APP.

"Η συζήτηση θα είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταβαίνετε μεταξύ του PEPP και του APP και εάν πρέπει να ανεβάσουν προσωρινά το APP, πιθανότατα και αυτή είναι μια περίπλοκη συζήτηση", δήλωσε ο ανώτερος μακροοικονομικός στρατηγικός της Nordea Asset Management, Sébastien Galy.

4. Πού βρίσκεται η ΕΚΤ σχετικά με τον πληθωρισμό;

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ξεπέρασε τον άπιαστο στόχο του 2% τον Μάιο, παρουσιάζοντας μια πρόκληση επικοινωνίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που είναι χαρούμενοι με το να ζήσουν με υψηλότερες τιμές προς το παρόν.

Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η συζήτηση στην αγορά για ταχέως αυξανόμενες τιμές είναι λανθασμένη. Ενώ η ΕΚΤ είναι πιθανό να αναθεωρήσει τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις της θα πρέπει να δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν συγκρατημένες.

Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ θα παρακολουθούνται επίσης, καθώς θα είναι οι πρώτες που θα αντανακλούν τις επιπτώσεις από τη δημοσιονομική ώθηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

5. Ανησυχεί η ΕΚΤ για τις αποδόσεις των ομολόγων και το ευρώ;

Η πασιφιστική ρητορική έχει μειώσει τις αποδόσεις των ομολόγων από τα πολυμηνιαία υψηλά του Μαΐου, καθησυχάζοντας την κεντρική τράπεζα.

Οι στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν την επιστροφή της ανοδικής ώθησης στο κόστος δανεισμού, μια κίνηση που δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία εάν συνοδεύεται από ισχυρά οικονομικά δεδομένα.

Τα πρακτικά της ΕΚΤ του Μαρτίου σηματοδότησαν ανησυχία για τη δύναμη του ευρώ.Έχει σταθεροποιηθεί 1,6% έναντι του δολαρίου από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, αλλά τα τρέχοντα επίπεδα δεν πρέπει να προκαλούν υπερβολική ανησυχία στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

ΑγορέςΕΚΤΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗECBΟΜΟΛΟΓΑπανδημία
Keywords
Τυχαία Θέματα