ΟΔΔΗΧ - Ομόλογα: Πλάνο για 4 εκδόσεις - επανεκδόσεις

Με “νωπά” τα θετικά σχόλια διεθνώς για τη συνέχιση μιας σταθερής κυβερνητικής πορείας, αλλά και με τις αγορές να δίνουν “ψήφο” εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα, με επιτόκια γύρω στο 3,5%, πιο κάτω από τα αντίστοιχα ιταλικά, ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα πλάνο για 4 νέες εκδόσεις/επανεκδόσεις ως το τέλος της χρονιάς. Μία για τον Ιούλιο, μία για το Σεπτέμβριο, μία για τον Οκτώβριο και μία ακόμα για το Νοέμβριο, ώστε να κλείσει και τυπικά το δανειακό πρόγραμμα της χώρας.

Βέβαια,

μέχρι σήμερα το ελληνικό δημόσιο μέσω των προγραμματισμένων εκδόσεων ομολόγων, αλλά και των τριών δημοπρασιών ομολόγων που έχουν ήδη υλοποιηθεί έχει βάλει στο ταμείο 6,9 δισ. ευρώ, καλύπτοντας επί της ουσίας το πρόγραμμα δανεισμού που είχε ανακοινώσει στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Ωστόσο, με τις κινήσεις για εκδόσεις/επανεκδόσεις αφενός γίνεται μια ενίσχυση του κουμπαρά των 34 δισεκ. που, μεταξύ άλλων, διευκολύνει αποπληρωμές δανείων που “θυμίζουν” τις εποχές των μνημονίων, αλλά και μια ενίσχυση της ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά αλλά και μια ενίσχυση των ΄σχεσεων με τις αγορές.

Στο φόντο, βέβαια, βρίσκεται και η διαδικασία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας καθως από το ερχόμενο φθινόπωρο και συγκεκριμένα από τις 8 Σεπτεμβρίου με πρώτη την DBRS ξεκινούν οι αξιολογήσεις και στη συνέχεια σειρά παίρνουν στις 15 Σεπτεμβρίου η δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s και στις 20 Οκτωβρίου η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s, ενώ η τελευταία αξιολόγηση είναι στις 2 Δεκεμβρίου από τον οίκο Fitch.

Παράλληλα, σε σχέση με τις ανακοινώσεις για τις εκδόσεις/επανεκδόσεις αναμένεται με ενδιαφέρον από παράγοντες της αγοράς εάν θα υπάρξει και έκδοση “πράσινου” ομολόγου, που θα πιστοποιεί και την προσήλωση της χώρας σε στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν από το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο η δυσκολία εύρεσης μεγάλων “πράσινων” projects, που δεν χρηματοδοτούνται από άλλα “εργαλεία” και χρήζουν χρηματοδότησης δυσκόλευε την όλη προσπάθεια, παρά το ότι η έκδοσή του είχε ανακοινωθεί, έστω και σε ένα “πιλοτικό” επίπεδο στις αρχές του έτους. Μένει να φανεί εάν η ανάγκη χρηματοδότησης των αναγκών ανανέωσης των υποδομών ή κάποιων ενεργειακών σχεδίων που χρήζουν στήριξης. θα δώσει “πνοή” στην έκδοση “πράσινου” ομολόγου.

Σημειώνεται ότι τα πράσινα ομόλογα είναι μια μορφή δανεισμού, των οποίων τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται διοχετεύονται σε νέα ή και σε υπάρχοντα έργα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και εν τέλει επιφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη και βιώσιμη οικονομία.

Το «πράσινο» μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση αποβλήτων, διασφάλιση της γης και του νερού, δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς και θέματα μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Παραδείγματα πράσινων ομολόγων

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο πράσινο ομόλογο για την κλιματική αφύπνιση (CAB) εκδόθηκε πριν από 15 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Έκτοτε, η παγκόσμια αγορά πράσινων ομολόγων έχει ξεπεράσει, αθροιστικά, το όριο του 1,5 τρισ. ευρώ.

Πλέον, πράσινα ομόλογα εκδίδουν διάφοροι θεσμοί, οργανισμοί και κράτη. Μερικά παραδείγματα, είναι η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε τον Σεπτέμβριο του 2021 ένα πλαίσιο πράσινων ομολόγων (NextGenerationEU), κάνοντας έτσι ένα βήμα ακόμη προς την κατεύθυνση της έκδοσης πράσινων ομολόγων ύψους έως και 250 δισ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης ΟΔΔΗΧΟΜΟΛΟΓΑχρέοςΕΛΛΑΔΑδανεισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα