Ο τυφώνας Covid-19 σάρωσε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η απόλυτη χρηματιστηριακή καταιγίδα έπληξε και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το πλανήτη να βιώνει τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση του 21ου αιώνα.

Κανένα οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί πλέον να περιγράψει το πανικό των αγορών που έχουν απέναντί τους έναν αόρατο εχθρό τον Covid-19 που έχει προκαλέσει την συντριβή των μετοχών, των ομολόγων και των εμπορευμάτων. Η ένταση των πωλήσεων είναι αδιανόητη και δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με την αρχή της προηγούμενης κρίσης το 2008 με την χρεοκοπία της

Lehman Brothers αλλά και το 2001 με τη κατάρρευση των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη. Στο σύνολο των διεθνών χρηματιστηρίων ο πανικός είναι διάχυτος, κυρίως γιατί αναλυτές & επενδυτές δεν μπορούν να προσδιορίσουν την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εταιριών το 2020.

Δεν θυμούνται οι αναλυτές τέτοια ποσοστά πτώσης που κατέγραψε σήμερα η Ευρώπη. Εικόνα συντέλειας εμφάνισε η Φρανκφούρτη(-12,24%), το Παρίσι(-12,28%), το Λονδίνο(-10,93%), η Μαδρίτη(-14,61%) και το Μιλάνο που έχασε 16,62%. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές και επιβάρυναν το ήδη αρνητικό κλίμα, οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη σε ιστορικό χαμηλό. Η ΕΚΤ δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Fed και της BoE και άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας οδήγησε ακόμα πιο βαθιά στο «κόκκινο» τις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στο ευρώ και στα ομόλογα. Από την πλευρά της η UBS τονίζει ότι ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ο οποίος συνεχίζει να κινείται πάνω από τις 50 μονάδες, υποδηλώνει μεγαλύτερες του 3% ημερήσιες κινήσεις στον δείκτη S&P 500 για τον επόμενο μήνα, αντανακλώντας το υψηλότατο επίπεδο αβεβαιότητας και νευρικότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις αγορές. Η UBS αναμένει ότι οι αγορές θα παραμείνουν σε αυτή την τάση έντονης μεταβλητότητας έως ότου υπάρξει ένας συνδυασμός των εξής: 1) ενδείξεις επιτυχημένου περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού, 2) σαφήνεια για τον καθαρό οικονομικό αντίκτυπο και 3) συντονισμένη παγκόσμια απάντηση πολιτικής.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα