Ο «Τέλης» του Χαλκού στην Τράπεζα Πειραιώς

Αίσθηση έχει προκαλέσει το «μπάσιμο» του Αριστοτέλη Μυστακίδη στην Τράπεζα Πειραιώς.

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι είναι ένας από τους μόλις τέσσερις Έλληνες δισεκατομμυριούχους που περιλάμβανε η λίστα Forbes το 2019 λέει πολλά

Ο 56χρονος Τέλης Μυστακίδης, με οικονομικές σπουδές στο London School of Economics, εργάζονταν στην Glencore από το 1993 έως και το 2018 ως επικεφαλής

των τμημάτων χαλκού, ψευδαργύρου και μολύβδου της επιχείρησης.

O Αριστοτέλης Μυστακίδης, 57 ετών σήμερα, χαρακτηρίζεται από τους Financial Times ως μια από τις πιο ισχυρές φιγούρες στην παγκόσμια αγορά χαλκού. Είναι γνωστός απλά ως «Τέλης» ή ο «Βασιλιάς του Χαλκού». Σύμφωνα με το Bloomberg ο Μυστακίδης είναι κυρίαρχος στην αγορά χαλκού. Έχει αγοράσει και πουλήσει τόσο χαλκό που «φτάνει να προμηθεύσει κάθε εργοστάσιο στις ΗΠΑ δύο φορές».

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Μυστακίδης πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Ρώμη, όπου ο υδροβιολόγος πατέρας του εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη. Έφυγε τελικά στην Αγγλία ως οικότροφος σε σχολείο στο Έσεξ προτού ξεκινήσει τις σπουδές του στο LSE.

O Μυστακίδης ξεκίνησε την καριέρα του στα εμπορεύματα στην Cargill όπου ήταν trader μη σιδηρούχων μετάλλων και στη συνέχεια μετέβη στην March Rich το 1993. Αργότερα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Glencore και ο Μυστακίδης ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος χαλκού, τόσο για τις συναλλαγές όσο και για τις εξορύξεις.

Έγινε πρώτη φορά δισεκατομμυριούχος το 2011 όταν η Glencore εισήχθη στο χρηματιστήριο και σήμερα διαθέτει πάνω από το 3% των μετοχών της εταιρείας (ένας από τους μεγαλύτερος μετόχους της Glencore). Ο Μυστακίδης παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του τμήματος χαλκού το 2018, μετά από δύο δεκαετίες στην εταιρεία.

Το 2020 τον βρίσκει με το 5,1232% στην Πειραιώς και πραγματικά αξίζει να παρακολουθήσουμε τη συνέχεια.

Με το συγκεκριμένο ποσοστό ο κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης κατέχει άμεσα 22.370.811 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές (ήτοι ποσοστό 5,1232% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει εξάλλου ότι o κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης κατέχει άμεσα από την 11.06.2020 22.370.811 κοινές ονομαστικές μετοχές με ισάριθμα δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 5,1472% επί του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας, εξαιρουμένων αυτών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Αριστοτέλης ΜυστακίδηςΤράπεζα Πειραιώς
Keywords
Τυχαία Θέματα