Ο Στουρνάρας δεν «βλέπει» άλλες αυξήσεις επιτοκίων μετά το Σεπτέμβριο

16:43 7/7/2023 - Πηγή: Reporter

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το Σεπτέμβριο, ωστόσο τόνισε ότι οποιαδήποτε αύξηση πέρα από εκείνον τον μήνα «θα ήταν έκπληξη».

Η ΕΚΤ

αυξάνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση εδώ και έναν χρόνο και προανήγγειλε νέα αύξηση τον μήνα που διανύουμε, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να σταματήσει την αυστηροποίηση της πολιτικής έως ότου δει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη στις προοπτικές για τις υποκείμενες τιμές (δομικός πληθωρισμός), οι οποίες «φιλτράρουν» το ασταθές κόστος τροφίμων και ενέργειας. Η επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι στις 27 Ιουλίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Στουρνάρας, ο οποίος θεωρείται «περιστέρι» (σ.σ. αντί «γερακιού» - υπέρμαχος μιας πιο ήπιας νομισματικής πολιτικής) στο 26μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, είπε ότι οποιαδήποτε κίνηση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο θα καθοριστεί από τα έως τότε δεδομένα και ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής θα είναι οι κύριοι παράγοντες που πρέπει να παρακολουθήσουμε.

«Τον Ιούλιο λίγο-πολύ θα έχουμε 0,25 μονάδες βάσης (αύξηση) αλλά για τον Σεπτέμβριο δηλώνω αγνωστικιστής, ίσως έχουμε, ίσως όχι», είπε σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το θέμα. «Αλλά δεν θα έβλεπα περισσότερες αυξήσεις μετά τον Σεπτέμβριο καθώς η οικονομία αναπτύσσεται τώρα στην Ευρώπη», σημείωσε και πρόσθεσε: «Θα εκπλαγώ αν έχουμε περισσότερες αυξήσεις μετά τον Σεπτέμβριο».

Νωρίτερα, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να δράσει εάν οι αξιωματούχοι της δουν ταυτόχρονη άνοδο στα εταιρικά κέρδη και στους μισθούς των εργαζομένων. Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα La Provence, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ανέφερε για άλλη μια φορά ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ακόμη «δουλειά να κάνουν» για να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣαύξηση επιτοκίωνΠεριστέριΕΚΤΣεπτέμβριοςΛαγκαρντ
Keywords
Αναζητήσεις
o-stournaras-den-vlepei-alles-afxiseis-epitokion-meta-to-septemvrio.htm
Τυχαία Θέματα