Ο Σολτς διαψεύδει: Δεν υπάρχει συμφωνία για πληρωμές σε ρούβλια

Στην ανακοίνωση ότι ο Όλαφ Σολτς δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του για να πληρώνει η Γερμανία σε ρούβλια το φυσικό αέριο που αγοράζει από τη Ρωσία προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης (30/3) η Καγκελαρία, διαψεύδοντας τη δήλωση του Κρεμλίνου που είχε προηγηθεί.

Όπως αναφέρει η Καγκελαρία, οι ηγέτες των δύο χωρών συνομίλησαν τηλεφωνικά έπειτα από επιθυμία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, πως ο Πούτιν και ο Σολτς συμφώνησαν ότι ειδικοί από τις δύο χώρες θα

συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πληρωθούν σε ρούβλια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν δήλωσε στον Σολτς ότι θα νομοθετήσει έτσι, ώστε από την 1η Απριλίου 2022 η πληρωμή των παραδόσεων ενέργειας να γίνεται σε ρούβλια, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα αλλάξει κάτι στις συμβάσεις των Ευρωπαίων πελατών.

«Ο καγκελάριος Σολτς ΔΕΝ συμφώνησε με αυτή τη διαδικασία», τονίζεται εμφατικά στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, αναγράφοντας μάλιστα το ΔΕΝ με κεφαλαίο. Ζήτησε μόνο γραπτές πληροφορίες για να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία, εξηγεί η ίδια ανακοίνωση. Τονίζεται δε ότι «εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία της G7: Οι προμήθειες ενέργειας θα πληρώνονται αποκλειστικά σε ευρώ ή δολάρια, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις».

Επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση της καγκελαρίας ότι οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ και, όπως συνήθως, με εμβάσματα στην Gazprom-Bank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις. Η τράπεζα θα μετατρέπει κατόπιν τα χρήματα σε ρούβλια.

Όλαφ ΣολτςΒλαντιμιρ Πούτιν
Keywords
Τυχαία Θέματα