Ο Πούτιν χορήγησε ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρντ Σνόουντεν

Διάταγμα με το οποίο δίνεται η ρωσική υπηκοότητα στον πρώην συνεργάτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, υπέγραψε σήμερα (26/9) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο 39χρονος Σνόουντεν διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και του δόθηκε άσυλο στη Ρωσία μετά τη διαρροή μυστικών αρχείων το 2013, τα οποία αποκάλυπταν τεράστιες εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις παρακολούθησης που διενεργούσε η Υπηρεσία

Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, για λογαριασμό της οποίας εργαζόταν με σύμβαση.

Οι αμερικανικές αρχές απαιτούσαν επί χρόνια την έκδοση του Σνόουντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Εκτός από τον Σνόουντεν, ρωσική υπηκοότητα δόθηκε σε άλλους 71 ανθρώπους. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ότι η ρωσική υπηκοότητα χορηγήθηκε στον Σνόουντεν μετά από δικό του αίτημα.

Ο Ρώσος δικηγόρος του πληροφοριοδότη, Ανατόλι Κουτσερένα, από την πλευρά του διευκρίνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο Σνόουντεν δεν θα επηρεαστεί από τη διαταγή επιστράτευσης για την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία διατάχθηκε από τον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. «Δεν υπηρέτησε στον ρωσικό στρατό και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μας, δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία πολιτών που τώρα επιστρατεύονται», είπε στο πρακτορείο Ria Novosti.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύντροφος του Σνόουντεν, Λίντσεϊ Μιλς, έχει επίσης κάνει αίτηση για να λάβει ρωσική υπηκοότητα και η κόρη τους την έχει ήδη, έχοντας γεννηθεί στη Ρωσία.

Βλαντιμιρ ΠούτινΈντουαρντ ΣνόουντενΡωσίαΗΠΑNSAΝΤΜΙΤΡΙ ΠΕΣΚΟΦ
Keywords
Τυχαία Θέματα