Ο ΟΗΕ καταγγέλλει εκτελέσεις αμάχων στο Αφγανιστάν

Για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ανάμεσα στις οποίες εκτελέσεις αμάχων, περιορισμοί στις γυναίκες και βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά της εξουσίας τους, κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.

Η Μπατσελέτ δεν ανέφερε λεπτομέρειες σχετικά με τις εκτελέσεις, αλλά κάλεσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συνεδριάζει σήμερα Τρίτη εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του

Πακιστάν και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, να συστήσει μηχανισμό για τη στενή παρακολούθηση των ενεργειών των Ταλιμπάν.

Όπως τόνισε η ίδια, απευθυνόμενη στο Συμβούλιο στη Γενεύη, «μια θεμελιώδης κόκκινη γραμμή θα είναι η μεταχείριση που θα έχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια από τους Ταλιμπάν».

Γυναίκες, δημοσιογράφοι, αντιφρονούντες, μειονότητες

«Υπάρχουν έντονοι φόβοι για τις γυναίκες, για τους δημοσιογράφους και για τη νέα γενιά ηγετών της κοινωνίας των πολιτών που αναδείχτηκε τα τελευταία χρόνια. Οι διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν επίσης να αντιμετωπίσουν βία και καταπίεση, με δεδομένες τις πληροφορίες για δολοφονίες και στοχευμένες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες», συμπλήρωσε η ίδια.

Ο Νασίρ Άχμεντ Αντίσα, υψηλόβαθμος Αφγανός διπλωμάτης της ανατραπείσας κυβέρνησης, ζήτησε να λογοδοτήσουν οι Ταλιμπάν για τις ενέργειές τους και χαρακτήρισε «αβέβαιη και φρικτή» την κατάσταση με εκατομμύρια ανθρώπους να φοβούνται για τις ζωές τους.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σε κοινή τους ανακοίνωση, ανέφεραν ότι πολλοί άνθρωποι κρύβονται φοβούμενοι αντίποινα, καθώς οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να διενεργούν έρευνες σε σπίτια πόρτα-πόρτα.

Αυστηρότερο κείμενο ζητούν δυτικοί διπλωμάτες

Ήδη, καταγγέλλονται έρευνες, συλλήψεις, παρενοχλήσεις και εκφοβισμοί, καθώς και αρπαγή περιουσίας και αντίποινα. Το Συμβούλιο θα εξετάσει σχέδιο ψηφίσματος, που κατέθεσαν το Πακιστάν και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, το οποίο εκφράζει ανησυχία για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, δεν κατονομάζει τους Ταλιμπάν ούτε προβλέπει τη σύσταση επιτροπής με αποστολή της να ερευνήσει τις καταγγελίες.

Αντιθέτως, ζητεί από την Μπατσελέτ να υποβάλει αναφορά στο Συμβούλιο κατά τη σύγκλισή του τον Μάρτιο του 2022 και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν τον νόμο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένης της «πλήρους και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών» και των μειονοτήτων.

«Ελπίζαμε σε αυστηρότερο κείμενο, είναι υπερβολικά μινιμαλιστικό και είμαστε απογοητευμένοι», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στο Reuters, καθώς συνεχίζονταν οι τεταμένες διαπραγματεύσεις ως προς το περιεχόμενο του κειμένου.

Μισέλ ΜπατσελέτΑνθρώπινα δικαιώματαΤαλιμπαν
Keywords
Τυχαία Θέματα