Ο κορονοϊός δε σταματά την επένδυση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Μπορεί ο κορονοϊός να έχει προκαλέσει ανησυχίες για καθυστερήσεις και μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε μεγάλα επενδυτικά projects της χώρας, ωστόσο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δε βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά.

«Οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά» τονίζουν στο Reporter πηγές του λιμανιού, για το οποίο έχει εκδηλωθεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του λιμανιού βρίσκεται σε συζητήσεις με περισσότερους

από έναν επενδυτές, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα εμφανιστούν στο πρώτο market test. Το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στη φάση πρόσληψης συμβούλων και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Το ισχυρό ενδιαφέρον πιστοποίησε και η πρόσφατη παρουσία αντιπροσωπείας Αμερικανών αξιωματούχων στο λιμάνι. Πιο συγκεκριμένα, το επισκέφτηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Matthew Palmer, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt και ο Πρόξενος των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη Greg Pfleger. Όλοι στάθηκαν στη γεωστρατηγική σημασία του λιμανιού και τις δυνατότητες που έχει για να καταστεί οικονομικός και ενεργειακός κόμβος της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Άλλωστε, οι πληροφορίες αναφέρουν πως μία ελληνοαμερικανική κοινοπραξία αποτελούμενη από τον ελληνικό όμιλο Goldair, την αμερικανική SSA Marine και το επίσης αμερικανικό επενδυτικό σχήμα Black Summit Financial Group θα μπει στην «κούρσα» της διεκδίκησης.

Στόχος της διοίκησης του λιμένα είναι να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση επενδυτών. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι οδικές συνδέσεις του λιμανιού και δη η σύνδεση με την Εγνατία Οδό, οι υποδομές ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου, η πλωτή πλατφόρμα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, ο αγωγός IGB και η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Βασική προτεραιότητα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως έχει επισημάνει ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καραμανλής είναι να επισπευστούν τα απαιτούμενα έργα για τη διασύνδεση με την Εγνατία Οδό. Ειδικότερα, θα προχωρήσουν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων ανάμεσα στο λιμάνι και την Εγνατία Οδό για την αρμονική λειτουργία του ΣΕΜΠΟ και την έξοδο στο οδικό δίκτυο. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο προς δημοπράτηση το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του σιδηροδρόμου και της ηλεκτροκίνησης, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση από το Connecting Europe Facility. Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Βουλγαρία υπέγραψαν πρόσφατα τη Συμφωνία Σιδηροδρομικής Διασυνοριακής Κυκλοφορίας για την αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής. Η ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τα λιμάνια Μπουργκάς – Ρούσε θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς, δεδομένης της καθυστέρησης που παρατηρείται στα στενά του Βοσπόρου. Το έργο που αφορά το ελληνικό τμήμα από την Αλεξανδρούπολη στο Ορμένιο αναμένεται να κινηθεί στους επόμενους 18 μήνες.

Γιώργος Γεωργίου

Λιμάνι ΑλεξανδρούποληςεπένδυσηΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑΤΑΙΠΕΔιδιωτικοποίησηκορονοιόςΗΠΑΚώστας Καραμανλής
Keywords
Τυχαία Θέματα