Ντε Γκίντος: Μέσω επενδυτικής βαθμίδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

23:09 3/2/2020 - Πηγή: Reporter

«Όταν τα ελληνικά ομόλογα υπαχθούν στην επενδυτική βαθμίδα, που ελπίζω ότι θα έρθει αργά ή γρήγορα, ασφαλώς το ελληνικό ομόλογο θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

«Η Ελλάδα είναι μια ανταγωνιστική οικονομία και η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ό, τι ήταν πριν από

2-3 χρόνια», είπε ακόμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας και νυν αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ είναι υπέρ της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και ο ντε Γκίντος φαίνεται να συμφωνεί. Θέτει, ωστόσο και ορισμένες προϋποθέσεις: Ερωτηθείς σχετικά με το τι χρειάζεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να επιτύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, ο κ. ντε Γκίντος έθεσε ως προτεραιότητες την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Καμπανάκι για τα «κόκκινα δάνεια»

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία ξεπερνούν το 40% του συνόλου των δανείων, με αποτέλεσμα να «είναι πολύ δύσκολο για τις τράπεζες να επιτύχουν τον βασικό ρόλο μιας τράπεζας να δανείζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Ο κ. ντε Γκίντος χαρακτήρισε το σχέδιο «Ηρακλής» ως «σημαντικό μέσο» προς την κατεύθυνση αυτή και τόνισε ότι πρέπει να επιτευχθεί το ταχύτερο η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων «με οποιοδήποτε μέσο».

Την ίδια θέση είχε εκφράσει και νωρίτερα, στο συνέδριο του ΙΟΒΕ, στο οποίο συμμετείχε κατά την παρουσία του στη χώρα μας.

"Τα δημοσιονομικά είναι πλέον σε πολύ καλή βάση, το κύριο πρόβλημα τώρα είναι τα κόκκινα δάνεια καθώς είναι η βασική αδυναμία της οικονομίας", τόνισε για να προσθέσει: "Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να αποκατασταθεί το πρόβλημα".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Ντε ΓκίντοςΕΛΛΑΔΑΕΚΤποσοτική χαλάρωση
Keywords
Τυχαία Θέματα