Νοσοκομεία: Επαναλειτουργούν από 4 Μαΐου τακτικά χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία

Για τον οδικό άξονα των μέτρων που θα ακολουθηθούν στο σύστημα δημόσιας υγείας μίλησε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Τα μέτρα που λάβαμε μέχρι σήμερα είχαν δύο στόχους να περιορίσουν τη μετάδοση του νέου ιού στον πληθυσμό και να ενισχύσουν το σύστημα υγείας προκειμένου να παραμείνει λειτουργικό και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου», ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του.

Νοσοκομεία

Όπως

ανακοίνωσε ο κ. Κοντοζαμάνης από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου τα δημόσια νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά στην κανονική λειτουργία τους με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων, λειτουργίες που είχαν ανασταλεί από τα μέσα Μαρτίου.

Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων θα συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα διαθέτουν πλέον κλινικές ετοιμότητας για ασθενείς με κορονοϊό. Επιπλέον, στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μονάδες αποκλειστικά για Covid-19.

Τα νοσοκομεία Αναφοράς θα συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους με τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος», «Αγία Βαρβάρα» και «ΝΙΜΤΣ» να παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό.

Κανόνες υγιεινής

Οι κανόνες αυτοπροστασίας συνεχίζουν να ισχύουν:

«- Η υγιεινή των χεριών (τακτικό πλύσιμο και χρήση αντισηπτικού)

- Αναπνευστική υγιεινή (χρήση καλύμματος ή μάσκας όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός)

- Η τήρηση της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ 2 ατόμων».

ΜΕΘ

Οι ΜΕΘ για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που έχουν αναπτυχθεί παραμένουν σε ετοιμότητα, αλλά θα συνεχιστεί η ενίσχυσή τους. Θα αναπτυχθούν νέες κλίνες που θα προστεθούν στις περίπου 300 που υπάρχουν σήμερα σε όλη τη χώρα.

«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχέδιο επέκτασης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με τη λειτουργία νέων κλινών. Δημιουργούμε ταυτόχρονα, στρατηγικό απόθεμα υλικών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο. Αξιοποιούμε τις δωρεές ιδιωτών, μεγάλων δωρητών, φορέων και οργανισμών. Προμηθευόμαστε απαραίτητα υλικά, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας. Οι δωρεές έχουν πλησιάσει τα 100 εκ. ευρώ», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ακόμα, τόνισε τα εξής ανά τομέα:

«Ιατρικό προσωπικό

Ενισχύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό το ΕΣΥ. 3748 άτομα υπηρετούν ήδη στο ΕΣΥ, πολύ περισσότερα από τις 2000 προσλήψεις που αρχικά είχαν προβλεφθεί.

Χρηματοδότηση

Αυξήσαμε κατά 145 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί. Δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Προέχει για εμάς η προστασία όλων των συμπολιτών μας.

Διαγνωστικά τεστ

Αυξάνουμε την παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορονοϊού. Θα καλύψουμε με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες για διεξαγωγή τεστ, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει θέσει η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων, όπως για παράδειγμα, τη διενέργεια ελέγχου στο προσωπικό των υπηρεσιών υγείας και σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου για νόσηση.

Τέλος, τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα ταχεία τεστ (rapid tests) ανίχνευσης του ιού αυτή τη στιγμή αξιολογούνται».

νοσοκομείαΜΕΘκορονοιόςνοσηλευτικό προσωπικόΒασίλης Κοντοζαμάνης
Keywords
Τυχαία Θέματα