Νετανιάχου: Θα επιχειρήσουμε στη Ράφα- Υπάρχει σχέδιο διαφυγής των αμάχων

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις διεθνείς πιέσεις και διαβεβαίωσε ότι η εκστρατεία του ισραηλινού στρατού στη Ράφα θα γίνει, παρά τις ορατές προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει τη χερσαία εισβολή στη Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο για τους αμάχους στον πολυπληθή θύλακα της Γάζας μετά από περισσότερους από πέντε μήνες πολέμου.

«Θα επιχειρήσουμε στη Ράφα. Η εκστρατεία μας θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες

και θα συμβεί», είπε, χωρίς να διευκρινίσει εάν εννοούσε ότι η επίθεση θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή θα ξεκινήσει σε αρκετές εβδομάδες, μεταδίδει το Reuters.

Οι χώρες της Δύσης έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τον Μπ. Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι από άλλα μέρη του κατεστραμμένου θύλακα έχουν αναζητήσει καταφύγιο, χωρίς σχέδιο προστασίας των αμάχων.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι μια επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα θα καταστήσει την περιφερειακή ειρήνη «πολύ δύσκολη» υπόθεση, ενώ οι προσπάθειες πρέπει να στοχεύουν στο «να διασφαλίσουμε ότι θα καταλήξουμε σε μια μακροχρόνια κατάπαυση του πυρός». Ο Νετανιάχου απέρριψε την πίεση του Γερμανού καγκελάριου, λέγοντας: «Είναι τόσο σύντομες οι αναμνήσεις σας; Έχετε ξεχάσει τόσο γρήγορα την 7η Οκτωβρίου, που αποτέλεσε την πιο φρικτή σφαγή των Εβραίων από το Ολοκαύτωμα; Τόσο βιάζεστε να αρνηθείτε στο Ισραήλ το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στα τέρατα της Χαμάς;».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε ότι ο στρατός έχει σχέδιο εκκένωσης των αμάχων από τη Ράφα, αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι σύμμαχοι του Ισραήλ παραμένουν επιφυλακτικοί.

O επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, Μοσάντ, θα συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία που θα παρευρεθεί στις διαπραγματεύσεις με μεσολαβητές του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ για τη διενέργεια συζήτησης για εκεχειρία.

Η Χαμάς παρουσίασε μια νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός την περασμένη εβδομάδα, που περιλαμβάνει ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων αιχμαλώτων. Η πρόταση αυτή συζητείται αυτή τη στιγμή στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, πάντως, έχει δηλώσει ότι η πρόταση βασίζεται σε «μη ρεαλιστικές απαιτήσεις», ενώ Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι πιθανότητες για συμφωνία φαίνονται αυξημένες.

#Νετανιαχου #Ισραήλ #Γάζα #διαπραγματεύσεις #ΡΑΦΑ
Keywords
Αναζητήσεις
netaniachou-tha-epicheirisoume-sti-rafa--yparchei-schedio-diafygis-ton-amachon.htm
Τυχαία Θέματα