Νέο limit down για το νικέλιο- «Βουτιά» 12% στο Λονδίνο

Συνεχίζει να κατρακυλά το νικέλιο, καθώς το τρίμηνο συμβόλαιο αναφοράς του μεάλλου υποχώρησε 12% το πρωί της Παρασκευής (18/3) φτάνοντας σε νέο limit down, καθώς συνεχίστηκαν οι μεγάλες πωλήσεις στις διεθνείς αγορές μετάλλων.

Η τιμή στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) έφτασε τα 36.915 δολάρια ανά τόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Στις 8 Μαρτίου, οι τιμές του νικελίου υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες ώρες, ξεπερνώντας τα 100.000 δολάρια ανά τόνο, καθώς ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο, ο κινεζικός όμιλος Tsingshan Holding, αγόρασε μεγάλες

ποσότητες. Οι συναλλαγές έπρεπε να σταματήσουν καθώς η κίνηση επιδείνωσε το ράλι των τιμών σε μια εποχή που τα μέταλλα είχαν ήδη ανοδική πορεία λόγω της εντεινόμενης σύγκρουσης Ρωσίας και Ουκρανίας.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη, το LME επιχείρησε να ξαναρχίσει τις συναλλαγές νικελίου μετά το κλείσιμο. Ωστόσο, ένα «σφάλμα συστήματος» επέτρεψε σε έναν μικρό αριθμό συναλλαγών να περάσουν κάτω από το πρόσφατα επιβληθέν ημερήσιο όριο τιμής και η ανταλλαγή διακόπηκε για άλλη μια φορά προσωρινά.

Το LME εφάρμοσε εύρος συναλλαγών 5% την Τετάρτη, το οποίο διευρύνθηκε στο 8% για την Πέμπτη και στη συνέχεια στο 12% για την Παρασκευή.

Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν εκτοξευθεί λόγω των φόβων για την προσφορά που σχετίζονται με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο και μια σειρά δυτικών κυρώσεων να δημιουργούν φόβους για αναταραχή.

Παράλληλα με την ενέργεια, η Ρωσία είναι βασικός παραγωγός και εξαγωγέας μετάλλων και σιτηρών. Συγκεκριμένα, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο, βασικό συστατικό του ανοξείδωτου χάλυβα και κύριο συστατικό στις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

ΝΙΚΕΛΙΟΛονδίνοLMEΡωσίαΟυκρανία
Keywords
Τυχαία Θέματα