Νέες απώλειες στις ευρωαγορές- «Αγκάθι» ο βρετανικός πληθωρισμός

Με απώλειες έκλεισαν την Τετάρτη (21/6) οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να προβληματίζονται από τον υψηλό πληθωρισμό στη Βρετανία.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,50% στις 457,01 μονάδες.

Παράλληλα, στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,55% στις 16.023,13 μονάδες, στη Βρετανία ο FTSE 100 έχασε 0,13% στις 7.559,18 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,36% στις 7.260,97 μονάδες, στην Ιταλία

ο FTSE MIB κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,12% στις 27.609,37 μονάδες, και στην Ισπανία ο IBEX 35 έχασε 0,04% στις 9.436,40 μονάδες.

Όπως έγινε γνωστό, ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 8,7%, ποσοστό υψηλότερο από το 8,4% που πρόβλεπαν οι οικονομολόγοι. Στο μεταξύ, ο δομικός πληθωρισμός «εκτοξεύτηκε» σε υψηλό 31 ετών, αφού αυξήθηκε στο 7,1% τον Μάιο σε ετήσια βάση.

Πλέον, τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στις αυριανές ανακοινώσεις της BoE, που αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης. «Η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση επίσης, και αν δεν το προλάβουν, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να συνεχίσουν να αυξάνονται», σημείωσε ο John Leiper, CIO της Titan Asset Management στο CNBC.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προανήγγειλε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο πεδίο του πληθωρισμού.

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη FOMC αναμένουν ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθούν κάπως περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρει ο Πάουελ στις παρατηρήσεις του στην κατάθεση που θα παραδώσει στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής.

ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ΠτώσηΒρετανίαπληθωρισμόςδείκτες
Keywords
Αναζητήσεις
nees-apoleies-stis-evroagores--agkathi-o-vretanikos-plithorismos.htm
Τυχαία Θέματα