Νέα έξοδος στις αγορές με επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου

15:46 1/9/2020 - Πηγή: Reporter

Στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καθώς σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση έδωσε εντολή στις Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale ως Joint Lead Managers για το εκ νέου άνοιγμα του 10ετούς τίτλου, που εξέδωσε στις 18 Ιουνίου με επιτόκιο 1,5%.

Η εν λόγω

έκδοση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, αν και στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα γίνει στο «άμεσο μέλλον σύμφωνα με τις συνθήκες στην αγορά».

Όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, η κίνηση έχει ως στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου, σε μια περίοδο με αυξημένες ανάγκες.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, είναι στα 34,7 δισ. ευρώ (ήταν 37,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο αλλά παρά τις πληρωμές εισέρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη «δόση» του ESM).

Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικός στόχος είναι η άντληση ενός σχετικά μικρού ποσού, κοντά στο 1,5 με 2 δισ. ευρώ. Με τις τρεις εκδόσεις φέτος, έχουν αντληθεί συνολικά 7,5 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει πριν μερικές εβδομάδες πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μία τουλάχιστον έκδοση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές έλλειμμα το πρώτο επτάμηνο της χρονιάς ήταν 7.463 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.166 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.763 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2020 ανήλθαν σε 34.757 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 4.599 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.158 εκατ. ευρώ).

ΟΔΔΗΧδεκαετές ομόλογοBarclaysCiti Morgan StanleyNomuraSociete Generale
Keywords
Τυχαία Θέματα