Νέα άνοδο στις τιμές φυσικού αερίου «βλέπει» η Goldman Sachs

Τον κίνδυνο για μία νέα άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου υπογραμμίζει η Goldman Sachs, καθώς το έλλειμμα στα ευρωπαϊκά ισοζύγια φυσικού αερίου λόγω της διακοπής των ρωσικών ροών δεν έχει επιλυθεί.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ενεργειακή αγορά μπορεί να αλλάξει αργότερα φέτος και ιδιαίτερα το 2024, όταν εύκολα οι καλοκαιρινές τιμές μπορούν να φτάσουν σε υπερδιπλάσια

επίπεδα από το τρέχον των 53 ευρώ ανά MWh.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Goldman Sachs διατηρεί σταθερή την εκτίμησή της για την τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου για το τρίτο τρίμηνο του 2023 στα 110 ευρώ ανά MWh έναντι των τρεχουσών τιμών στα συμβόλαια στα 51 ευρώ ανά MWh.

Όπως σημειώνει η αναλύτρια Samantha Dart, αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται καλά εφοδιασμένες με τις χαμηλές τιμές να προσφέρουν μια σειρά κινήτρων και ως αποτέλεσμα ανάκαμψη της ζήτησης.

Σύμφωνα με την ίδια, η καμπύλη των συμβολαίων για το ευρωπαϊκό αέριο δείχνει τις τιμές για το καλοκαίρι του 2024 σχεδόν σταθερές σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2023.

Έτσι, ο οίκος εκτιμά ότι αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για τους καταναλωτές φυσικού αερίου να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους το 2024, ενώ οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο long θέσεων στα συμβόλαια TTF του 2024.

Η ενεργειακή «μάχη» Ευρώπης-Ρωσίας δεν έχει τελειώσει

Σήμερα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ τόνισε ότι ο ενεργειακός πόλεμος μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας δεν έχει τελειώσει.

Ο ίδιος, μιλώντας στους Financial Times, υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στον στόχο τους και στη διατήρηση και ενίσχυση του ενεργειακού τους εφοδιασμού.

Goldman SachsΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Goldman Sachs,