Τουρκία: Σε χαμηλό τριετίας τα επιτόκια- Έπεσαν στο 8,5%

Μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στο επιτόκιο πολιτικής από 9% σε 8,5% αποφάσισε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, κάτι που συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Διεθνείς αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς κάτω από το 8% για πρώτη φορά από το 2016, έως και μία ποσοστιαία μονάδα κάτω.

Πάντως ο Τούρκος οικονομολόγος της JPMorgan, Φατίχ Ακτσελίκ, ο οποίος ανέμενε από

την TCMB να μειώσει το δείκτη αναφοράς της κατά 100 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, είπε ότι «δεν αποκλείει περισσότερες μειώσεις επιτοκίων ενόψει των εκλογών».

Στην έκθεσή της η Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η παρούσα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι επαρκής για να υποστηρίξει την απαραίτητη ανάκαμψη μετά τους σεισμούς, διατηρώντας τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Συμπληρώνει ακόμα, ότι οι επιπτώσεις από τους σεισμούς στο α' εξάμηνο του 2023, θα είναι υπό στενή παρακολούθηση και ότι δίνεται προτεραιότητα στη δημιουργία υποστηρικτικών οικονομικών συνθηκών για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της καταστροφής.

ΤΟΥΡΚΙΑεπιτόκιακεντρικη τραπεζα τουρκίαςσεισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, - Έπεσαν,tourkia, - epesan