Μυτιληναίος: Η Ευρώπη πλησιάζει στα αδιέξοδά της-Η Ελλάδα πάει καλύτερα

«Δεν είμαι αισιόδοξος για την Ευρώπη, αλλά είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα», τόνισε μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου την Τρίτη (12/12) ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Σημείωσε πως «είναι ενδιαφέρον ότι οι προοπτικές της Ν. Ευρώπης είναι καλύτερες από τη Βόρεια», αλλά υπάρχει εξήγηση:

«Ο λόγος είναι ότι ο Βορράς στηρίχθηκε πολύ στην ενεργοβόρα βιομηχανία. Σε αυτό το σκηνικό η Ελλάδα, που πέτυχε και τη ρύθμιση του χρέους μέχρι το 2032, βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη κατάσταση.

Αν έχουμε πολιτική σταθερότητα, η κατάσταση θα είναι καλή», τόνισε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS.

Λίγη ώρα πριν από την παρέμβασή του στο Συνέδιο η Mytilineos ανακοίνωσε πως μαζί με την GE Verona αναλαμβάνουν σύμβαση ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών από την National Grid Electricity Transmission και την SP Transmission, μέρος του SP Energy Networks (SPEN), για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής μεταφορικής ισχύος στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου. «Είναι ίσως το μεγαλύτερο έργο που έχουμε αναλάβει στο εξωτερικό», σχολίασε ο κ. Mυτιληναίος και πρόσθεσε πως «η εταιρεία μας παίζει μεγάλο ρόλο στην Ελλάδα, αλλά παίζει μεγαλύτερο στο εξωτερικό».

Αναφερόμενος στη διεθνή πολιτική και την εικόνα για το 2024, έδωσε έμφαση στις εκλογές στις ΗΠΑ αλλά και τις ευρωεκλογές, καθώς και στα δύο ανοικτά πολεμικά μέτωπα.

Αναφορικά με τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι «η προεδρία Τραμπ είχε πολλές ιδιαιτερότητες. Αλλαξε τον πλανήτη σε πολλά πράγματα. Ο Τραμπ είχε αρχίσει να προετοιμάζει την έξοδο των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και ίσως τον ΟΗΕ. Αν υλοποιηθούν αυτά σε μια δεύτερη θητεία Τραμπ, όλοι καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί, ειδικά στην Ευρώπη που είχε συνηθίσει να περνά με "τσάμπα" ασφάλεια από τις ΗΠΑ και φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία. Κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς και τα δύο».

«Η Ευρώπη πλησιάζει στα αδιέξοδά της, τα οποία δημιουργήθηκαν από την αδυναμία της να κινηθεί επί δεκαετίες», συμπλήρωσε.

Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με την Κομισιόν, από κοινού με άλλους βιομηχάνους της Ευρώπης. «Δυστυχώς, το αποτέλεσμα ήταν μηδέν, τσάμπα ο κόπος. Η Ευρώπη είναι κολλημένη. Πρέπει να ανακαλυφθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση από μηδενική βάση. Ο τρόπος που διοικείται από ασθενείς κυβερνήτες κρατών (οι ισχυροί ηγέτες μάς έχουν τελειώσει) οδηγεί σε μια ασθενή δύναμη, με μικρή επιρροή στον κόσμο. Εχουμε στις Βρυξέλλες ένα τεράστιο γραφειοκρατικό σύστημα», τόνισε.

«Το υπάρχουν μοντέλο της ΕΕ τελειώνει. Πρέπει να δούμε το θέμα από την αρχή», σημείωσε. Ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι πέρα από όλα τα προβλήματα, «η Ευρώπη έχει το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας, σε αντίθεση με ΗΠΑ και Κίνα. Στην Ευρώπη, που εκπέμπουμε μόλις το 8% των ρύπων παγκοσμίως, πάμε να το κάνουμε 4%, στραγγαλίζοντας την οικονομία. Η Κίνα παράγει πολλαπλάσιους ρύπους».

Ο Ευ. Mυτιληναίος ρωτήθηκε και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Δήλωσε ότι «όσοι υποτίμησαν τον Κ. Μητσοτάκη το 2016 το έχουν μετανιώσει. Απέδειξε ότι μπορούσε και ήταν πιο έτοιμος απ’ ό,τι πολλοί νόμιζαν. Εχουμε ίσως τον καλύτερο ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας στην Ελλάδα, γι’ αυτό πάμε καλύτερα από άλλες χώρες».

Σε ό,τι αφορά την κεντροαριστερά, δήλωσε ότι θλίβεται που δεν υπάρχει μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, γιατί είναι θεμέλιο για τη δημοκρατία.

#Μυτιληναίος #ΟΤ #ομιλία #Ευρώπη #ΕΕ #ΕΛΛΑΔΑ #μέλλον
Keywords
Αναζητήσεις
mytilinaios-i-evropi-plisiazei-sta-adiexoda-tis-i-ellada-paei-kalytera.htm
Τυχαία Θέματα