Τιμές πορτοκαλιού: 22 λεπτά το κιλό στην Αργολίδα

Σε μεγάλη αναταραχή βρίσκονται οι τιμές του πορτοκαλιού στην Ελλάδα και τον κόσμο (τόσο στο επίπεδο του φρούτου, όσο και του χυμού) γεγονός που έχει οδηγήσει τους συνεταιρισμούς της Αργολίδας σε νέες πρακτικές, προκειμένου να πετύχουν με διαφανείς τρόπους τα πιο συμφέροντα αποτελέσματα για τους παραγωγούς πορτοκαλιού που είναι μέλη τους.

Πλέον, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, κάθε Τρίτη η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας εκτελεί και μία νέα

δημοπρασία των ποσοτήτων που συγκέντρωσε στο προηγούμενο επταήμερο, με στόχο την επίτευξη της υψηλότερης τιμής στο χωράφι, με βάση όμως την πραγματική προσφορά και ζήτηση.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα έχει τονίσει ο κ. Κωνσταντίνος Πιπέρος, πρόεδρος του Α.Σ. Κουρτακίου και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.), «θα έχουμε κάθε εβδομάδα προσφορές από τις βιομηχανίες χυμοποίησης και θα κλείνουμε συμφωνία με όποιον καταθέσει καλύτερη προσφορά».

Στην πιο πρόσφατη δημοπρασία που έγινε στις 5 Δεκεμβρίου πλειοδότησε η εταιρία Biofreshland, προσφέροντας 22 ευρώ ανά 100 κιλά, τιμή κατά δύο ευρώ υψηλότερη από την δημοπρασία που είχε προηγηθεί. Για λόγους σύγκρισης αξίζει να αναφερθεί ότι εκείνη η δημοπρασία είχε καταχωρηθεί στην εταιρεία COSMOJUICE IKE των Αδελφών Κουταβάκη που προσέφερε τιμή 0,20 ευρώ ανά κιλό.

Σύμφωνα με την προσφορά που κατέθεσε η Biofreshland, εκτός από την τιμή των 22 λεπτών το κιλό, για την αγορά των πορτοκαλιών χυμοποίησης από τους 17 αγροτικούς συνεταιρισμούς της Αργολίδας, η εταιρία ανέλαβε το κόστος μεταφοράς των καρπών στην Λακωνία όπου εδρεύει και δεσμεύθηκε για την εξόφληση των προϊόντων επί πιστώσει εντός 60 ημερών από τη στιγμή που θα εκδοθούν και τα σχετικά τιμολόγια.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στους αργολικούς κύκλους παραγωγής χυμών, ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν συμμετείχε κανένα από τα έξι χυμοποιεία του νομού, με πολλούς να θέτουν τα εξής ερωτήματα:

Πρώτον αν αυτή τους η άρνηση έχει σκοπό να μποϊκοτάρει την διαφανή διαδικασία των κλειστών προσφορών που ξεκίνησε φέτος, δεύτερον αν πίσω από τη μη συμμετοχή τους κρύβεται μία εναρμονισμένη προσπάθεια να διατηρηθεί η τιμή του αργολικού καρπού στα 20 λεπτό το κιλό, ένα φράγμα που έσπασε η Λακωνική Biofreshland αναλαμβάνοντας μάλιστα την μεταφορά στο δικό της εργοστάσιο που βρίσκεται μεταξύ Σπάρτης και Γυθείου.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Biofreshland Ελένη Χατζηδάκη τόνισε: «Φέτος που είναι καλή χρονιά με υψηλές τιμές, βιομηχανία και παραγωγοί μπορούν να κινούνται χέρι-χέρι, γι’ αυτό και η Biofreshland έχει αποφασίσει να δώσει από την αρχή μία υψηλή τιμή προκαταβάλοντας τα χρήματα. Φεύγουμε με τα παζάρια τα οποία είναι πλέον ξεπερασμένα και γι’ αυτό δώσαμε άμεσα μία υψηλή τιμή, αποφεύγοντας τις διαδικασία της υψηλής αύξησης τιμής».

Την ίδια στιγμή πάντως, ενδιαφέρον για την δημοπρασία των προϊόντων της Αργολίδας εξέφρασαν και οι Λακωνικοί Κήποι -η πολυμετοχική ανώνυμη εταιρία που εδρεύει στη Σπάρτη- οι οποία ήδη με ανακοίνωσή της έχει δεσμευθεί από το προηγούμενο δεκαπενθήμερο για προσφορά ελάχιστης τιμή τα 200 ευρώ ανά μετρικό τόνο, καθώς και για καταβολή 10 ευρώ ανά μετρικό τόνο για τον ποιοτικό έλεγχο και την φωτογράφιση των παραδιδόμενων ειδών, ώστε να αποφευχθούν ποιοτικά προβλήματα που δεν αρμόζουν ούτε στους παραγωγούς αλλά ούτε και στη Βιομηχανία μεταποίησης. Η εταιρία επίσης δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει το κόστος μεταφοράς των προϊόντων και θα εξοφλήσει τα προϊόντα με προπληρωμή. Όμως οι Λακωνικοί Κήποι προχώρησαν και ένα βήμα παραπέρα, δεσμευόμενοι να καταβάλουν επιπλέον 10 ευρώ ανά τόνο από την τιμή που θα προσφέρει η εταιρία Ασπίς Δέδες μία σοβαρότατης επιχείρηση στον χώρο της επεξεργασίας φρούτου.

Να τονίσουμε πάντως, ότι στην επιστολή του προς τους διοργανωτές των πλειστηριασμών, ο ιδρυτής και πρόεδρος των Λακωνικών Κήπων Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος, τόνισε πως «εξάρει την πολύ καλή ιδέα της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας για ανοιχτό πλειοδοτικό εβδομαδιαίο διαγωνισμό για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση» χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια «αξιέπαινη» ενώ εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί με τους διοργανωτές προκειμένου να ξεπεραστούν κάποιες αδυναμίες, οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιωθούν προς το συμφέρον όλων όσων εμπλέκονται στην όλη διαδικασία.

#Τιμές #αργολίδα #πορτοκάλια #πορτοκάλι #τιμή #κιλό
Keywords
Τυχαία Θέματα