Μητσοτάκης σε Χάρις: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης από την τουρκική προκλητικότητα

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ανατολική Μεσόγειο έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, κατά τη διάρκεια της αποψινής τους (19/2) συνάντησης στο Μόναχο, στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

Όπως περιγράφουν κυβερνητικές πηγές, Μητσοτάκης και Χάρις συζήτησαν όλο το φάσμα της επικαιρότητας -που βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ- από τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και τη συνεργασία τους στον αμυντικό τομέα μέχρι και την ένταση στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την κυρία Χάρις για την πρόθεσή του να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ακόμη, εξέτασαν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που διανοίγονται μετά την πρόσφατη νέα τροποποίηση της (MDCA). Συζήτησαν ακόμα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης την Καμάλα Χάρις για τα ενεργειακά πρότζεκτ που προωθεί η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Χάρις θεωρείται προπαρασκευαστική για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η οποία πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη.

H συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά και το ιστορικό υψηλό, στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) σύμφωνα με την Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως η υπογραφή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της MDCA είχε συνοδευτεί από την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προς τον πρωθυπουργό, όπου υπογραμμίζεται η υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά και στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚαμάλα ΧάριςΑνατολική ΜεσόγειοςΤΟΥΡΚΙΑMDCA
Keywords
Τυχαία Θέματα